SDP Zenica: Vlada ZDK dovela malinare na rub propasti

“Zbog pogrešne podsticajne politike koju vodi Vlada ZDK predvođena SDA, ovih dana svjedoci smo propasti malinarstva na području ZDK”, navodi se u saopštenju Kantonalne organizacije Socijal-demokratske partije BiH Zenica.

“Malinari su prinuđeni protestima tražiti pravdu, pa čak i bacati proizvode u čiju su proizvodnju uložili posljednje novce iz kućnog budžeta. Nije dovoljno podsticati proizvođače bobičastog voća, a pri tome ne osigurati plasman, te ih tako ostaviti na nemilost otkupljivačkog lobija.

Kada već Vlada ZDK podstiče pojedinačno i malinare i otkupljivače ( hladnjačare) , morala je kroz svoju strategiju malinarstva uvezati proizvođače i otkupljivače , te dogovoriti otkup svih proizvedenih količina i utvrditi zaštitnu otkupnu cijenu. Zaštitna cijena ni u kom slučaju nije smjela ići ispod proizvodne cijene maline.

KO SDP BiH ZDK i GO SDP BiH Zenica pozivaju Vladu ZDK da pod hitno okupi malinare i otkupljivače, te zaustavi agoniju u kojoj se nalaze proizvođači maline, a u koju ih je prvobitno i gurnula Vlada ZDK.

Također pozivamo Vladu ZDK, odnosno resorno ministarstvo ZDK da utvrdi i u što kraćem roku namiri štetu koja je do sada nanesena malinarima, a koja je rezultat pogrešeno vođene podsticajne politike”, saopštava GO SDP BiH Zenica i KO SDP BiH ZDK.