Poznata australijska firma u Varešu pronašla zlato

“Adriatic Metals” je na prostoru Vareša otkrila izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala, dionice joj skočile za duplo, saopštava Dnevnik.ba.

Cijena dionica ove kompanije na australskoj burzi se udvostručila nakon objave otkrića iz Vareša.

Kompanija “Adriatic Metals”, koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, objavila je spektakularne rezultate probnih bušotina, prenosi The West Australian.

Rast dionica kompanije

O važnosti ovog otkrića iz perspektive investitora najbolje govori podatak da su na australskoj berzi ASX dionice Adriatic Metals skočile za oko 100% u posljednje dvije sedmice nakon objave ovog otkrića iz Vareša.

“Adriatic Metals” objavila je da su s dubine više desetaka metara probnih bušotina izvađeni uzorci rude koje je ova kompanija opisala kao “koktel visokokvalitetnih minerala”.

Naime na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog matrijala sadrži: 4.6 grama zlata, pola kile srebra, 0.9% bakra, 7.7% olova, 10.8% cinka i 46% barita (osnovne rude barija).

“Uzbudljivi rezultati” 

Direktor kompanije “Adriatic Metals”, Geraint Harris je pritom kazao: “Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerojatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala”, rekao je.

Adriatic Metals je u maju ove godine počela s projektom bušenja ukupno 15 kilometara raznih bušotina, isprva se fokusirajući na istraživanje sjevernog dijela nalazišta Rupice. Nedavna geofizikalna elektromagnetska mjerenja dala su naznake da se sustav nalazišta polimetalnih ruda Rupice širi na sjeverozapad, a što je potvrđeno nedavnim rezultatima bušenja.

Jedan kilometar jugoistočno od lokaliteta Rupice, na otprije poznatom nalazištu Juraševac, “Adriatic” je izmjerila koncentraciju zlata od 3.5 grama po toni uzorka, uz 339 grama srebra po toni, 12.2% olova, 19.4% cinka i 7.3% bakra.

Na temelju ovih podataka postoje naznake da su lokaliteti Rupice i Juraševac geološki povezani u jedan veći sistem i da kvalitetne rude ima i na prostoru između.

Kompanija “Adriatic” se nada da će ovi rezultati ukazati na ekonomsku isplativost otvaranja rudnika nekih od pronađenih minerala: zlata, srebra, olova, cinka, barita – ili možda svih odjednom!

Neslužbeno se doznaje da je jedna kompanija uložila 10 miliona eura u istraživanje ovog područja, piše Dnevnik.ba.