Imovinski kartoni sudija i tužilaca biće na uvidu javnosti

Sudije i tužioci u BiH, nakon višegodišnjeg skrivanja imovine biće obavezni da svoje imovinske kartone daju na uvid javnosti ukoliko Evropa da zeleno svjetlo na Nacrt izmjena pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom svjetu /VSTS/, pišu “Nezavisne novine”.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da je to predviđeno nacrtom izmjena i da će se na sjednici krajem ovog mjeseca glasati o tome.

To je mnogo širi obim od objavljivanja informacija, a između ostalog podrazumijeva i njihovu provjeru – rekao je Tegeltija i dodao da će izmjene biti u tom smjeru, uz malu napomenu da mnogi imaju stav da sadašnji Zakon o zaštiti ličnih podataka onemogućava objavljivanje imovinskih kartona.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH “Nezavisnim novinama” rečeno je da to nije tačno i da su još ranije davali preporuke da ti imovinski kartoni budu dostupni jer treba cijeniti interes javnosti koji kaže da takve stvari ne spadaju pod lične podatke.

Javne ličnosti, pa i javni službenik, treba da, ako postoji interes javnosti, učine dostupnim svoj imovinski karton. To smo do sada nekoliko puta govorili i ne može biti lični podatak koliko zarađuješ, šta imaš – rekao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević.

On je istakao da ovo pitanje treba sistemski urediti da se zna ko upravlja tim podacima.

List navodi da su sudije i tužioci u BiH i nosioci pravosudnih funkcija jedini u regionu koji još skrivaju podatke o imovinskom stanju, te da su u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ti podaci već godinama dostupni javnosti.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i član Ustavno-pravne komisije koja je zaključkom od Savjeta ministara tražila da podaci o imovinskom stanju sudija i tužilaca budu javno objavljeni, rekao je da bi bilo normalno, moralno i demokratski da su ti imovinski kartoni dostupni javnosti.

Ovako je očigledno da ih kriju i ne žele da budu objavljeni. I sada ne postoji nikakva zakonska prepreka da oni budu objavljeni jer kad mogu nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, zašto ne bi mogli i oni – dodao je Prodanović. (Srna)