FOTO: Žene “Medice” i preživjele žrtve šetnjom skrenule pažnju na zločin seksualnog nasilja u ratu

Udruženje „Medica“ Zenica u saradnji sa ženama koje su preživje seksualno nasilje u ratu i lidericama iz ruralnih sredina, obilježilo je 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu pod sloganom „I mene se tiče“.

Tim povodom organizovana je šetnja do Trga Alije Izetbegovića gdje je održan i prigodan program.

Odlučile smo da danas i mi u Zenici damo svoj doprinos i pokažemo solidarnost prema svim ženama koje su preživjele ratno seksualno nasilje u BiH ali i da pošaljemo poruku i glas snage za sve žene koje nažalost i danas dok mi obilježavamo ovaj dan preživljavaju golgote bez obzira da li se radi o ženama u Liberiji, Ruandi, Iraku, Afganistanu ili pak Siriji, – kazala nam je Sabiha Husić, direktorica Udruženja.

Generalna skupština UN-a proglasila je 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu 2015. godine.

U literaturi se navodi da je ratno silovanje jedna od najvećih istorijskih tajni, a sam zločin silovanja, bilo u ratu ili miru, jedan je od najmanje prijavljivanih zločina.

Prema procjenama, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, izmedju 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca bili su žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, od čega je vrlo mali procenat preživjelih koji su te zločine prijavili nadležnim institucijama i koji su o tome spremni otvoreno govoriti.  (A.S.)