Smajlović: Tartufi iz Istre pobjegli u Bosnu

Zenički Smetovi kriju bijele tartufe (tuber magnatum), čija se vrijednost mjeri zlatom, tvrdi ekolog, Akif Smajlović.

Kako je izvijestio Jutarnji list, na jednoj aukciji je bijeli tartuf mase 750 grama dostigao nevjerovatnu cijenu od 15.000 eura. Na italijanskom tržištu, cijena ove najcjenjenije i najskuplje jestive gljive na svijetu dostiže i 10.000 KM. Jeste li znali da su tartufi pronađeni nadomak Zenice? Tako tvrdi zenički ekolog, Akif Smajlović, koji nam šalje i materijalni dokaz – fotografiju tartufa sa Smetova.

Juče me preko Mesindžera Ibrahim Ćelebić obavještava da je našao bijeli tartuf. Nalazimo se uz kafu i nakon vizulenog pregleda, konstatacija da se doista radi o toj dragocjenoj gljivi mase 115 grama“, objašnjava Smajlović, koji je prije nekoliko godina objavio kako je na području Smetova i sam naišao na ovu skupocjenu gljivu.

Nakon sat vremena na Viber mi stiže slika sa dva bijela tartufa koje je pronašao poznati zenički planinar, Sinan Gluhić.

Bijeli tartuf raste ispod površine zemlje na dubini do 30 cm, ima miris bijelog luka ili sira. Istrani su gljive tražili pomoću izvježbanih svinja, ali pošto su one često znale pojesti ulov prije nego se berač pojavi, to su prešli na potragu pomoću dresiranih pasa.

Ono što osim bjekstva iz Istre u Bosnu zbunjuje je vrijeme pronalaska (juni), jer berba se u Istri odvija u septembru i oktobru.

Ovoj gljivi, koja se u malim količinama dodaje jelima, pripisuje se čudotvorna moć i služi kao afrodizijak. Kvalitet ove dragocjene gljive zavisi od drveta u čijoj blizini je nađena. Ibrahim je svoju našao u blizini lijeske.

Kako ne postoji uređeno tržište, ostaje problem kako prodati tartufe. Treba napomenuti da osim bijelih imaju i crni tartufi, čija je cijena 10 puta manja. Vrijeme je branja mliječnica, vrganja, lisičarki i puhara, ali za neupućene vrijedi pravilo – OPREZ“, piše nam profesor Akif Smajlović, pasionirani zaljubljenik u prirodu i botaničar amater. (S.S.)