Vlada FBiH ocijenila: Klimatske promjene najveći krivac za pad poljoprivredne proizvodnje

Poljoprivreda u Federaciji BiH nije nazadovala, ali ni posebno napredovala u prošloj godini, pokazuje godišnji izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U tzv. “zelenom izvještaju” kao razlozi za skromne pomake u povećanju proizvodnje navode se nepovoljne klimatske prilike i nedovoljna izdvajanja iz budžeta Federacije, piše Večernji list BiH.

Povećanje u voćarstvu

Prema površini zasijanih oranica, povećanje na godišnjem nivou se bilježi kod industrijskog bilja, i to za 16,1 posto, kukuruza-zrno 2 posto i zobi 3,8 posto. Neznatna smanjenja zasijanih površina zabilježena su kod pšenice, ječma, duhana, krompira, krastavca i paradajza.

U voćarstvu ukupna proizvodnja i ostvareni prinosi u 2017. godini, u odnosu na prethodnu, umanjeni su kod gotovo svih vrsta voća, osim marelice, gdje se bilježi povećanje za 28,8 posto. Kada je riječ o jagodastom i bobičastom voću, površine pod malinjacima povećane su za 15 posto u odnosu na 2016. godinu, dok su ostale vrste ostale na istom nivou.

Prividan pomak se bilježi u vinogradarstvu jer je u prošloj godini povećan broj čokota sposobnih za rod za 6 posto, ali je proizvodnja grožđa smanjena za 25,5 posto u odnosu na 2016. godinu. Ovakav pad uroda u izvještaju se opravdava niskim temperaturama u kasno proljeće i dugim sušnim razdobljima.

Poremećajima na svjetskom tržištu objašnjava se stagnacija u proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja, iako su zasijane površine povećane za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, zbog povoljnih klimatskih prilika, sjemenska proizvodnja u Federaciji BiH zabilježila je rast u 2017. godini, nakon dužeg nepovoljnog razdoblja.

Proizvodnja presadnica zadovoljava domaće potrebe, a dijelom se i izvozi, tako da je Federacija BiH u proizvodnji presadnica povrća postala lider u regiji. Proizvedeno je više od 10 miliona presadnica povrća, od čega je više od četiri miliona izvezeno na inostrano tržište, a kvaliteta je prepoznata i u zemljama Eevropske unije.

Prehrambena industrija

U prošloj godini povećana je proizvodnja mlijeka u odnosu na 2016., a najviše ga je proizvedeno u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Prema podacima kantonalnih ministarstava, povećan je broj ovaca i koza u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Ukupan broj peradi u Federaciji BiH povećan je u 2017. u odnosu na 2016. godinu.

Proizvodnja pilećeg mesa (brojleri) značajno je zastupljena u Federaciji BiH i konkurentnija je u odnosu na druge proizvodnje.

Zabilježeno je i blago povećanje proizvodnje u oblasti akvakulture. Proizvodnja ribe u Federaciji BiH povećana je za 4 posto, od čega je najzastupljeniji uzgoj kalifornijske pastrve. Plasman ribe na područje Evropske unije ostvaren je u potpunosti u okviru bescarinske kvote od 500 tona godišnje, a značajna količina ribe plasirana je i na područje Srbije i Crne Gore.

U prehrambenoj industriji, pokazuje “zeleni izvještaj”, u prošloj godini prerada je na istom nivou kao i 2016. godine, s tim da je povećanje zabilježeno u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, vode i osvježavajućih pića.

Večernji List / ZenicaInfo