Akcija „Kolektiv“: SIPA pretresla prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva „Kolektiv“, lišili su slobode tri lica i izvršili pretres službenih prostorija Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, saopšteno je iz SIPA-e.

Pretres je izvršen na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, u cilju prikupljanja dokaza o izvršenju krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav (2) i „Sprečavanje dokazivanja“ iz člana 349. stava (2) Krivičnog zakona FBiH, za koja su su osumnjičena tri lica.

Za pomenuta lica postoje osnovi sumnje da su u proteklom periodu poduzimali nezakonite aktivnosti u postupku nabavke, preuzimanja i skladištenja robe za potrebe Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, pri čemu su lažno prikazivali stanje i potrošnju robe, vršili ispravke u službenim evidencijama, te pokušali da sakriju i unište službene isprave i dokumentaciju, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Po okončanju predmeta, privremeno je oduzeta dokumentacija (robne kartice, ulazi i izlazi robe, računi, otpremnice, trebovanje materijala i dr.) koja može poslužiti kao dokaz o izvršenju gore navedenih krivičnih dijela, saopštila je SIPA.