Novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika od sada i kao besplatna mobilna aplikacija

22 godine od objavljivanja prvog izdanja Pravopisa bosanskog jezika, njegov autor, profesor Senahid Halilović, javnosti je predstavio drugo, dopunjeno izdanje, objavljeno i kao – mobina aplikacija za Andorid i iOS platforme, i to besplatno.

Tu sam odluku donio iz nekoliko razloga. Pravopis je obimna knjiga od oko 800 stranica i bez obzira što je izdavač formirao povoljnu prodajnu cijenu, ona je i dalje visoka za mnoge koji žele imati knjigu. Odlučio sam iskoristiti tehnologiju i učiniti da Pravopis može imati svako ko to želi i stoga će mobilna aplikacija biti potpuno besplatna. Ovaj medij također omogućava i veću fleksibilnost od knjige: Pravopis možete konsultirati gotovo uvijek, u tramvaju, u kafani, tokom šetnje. Također, na ovaj način želimo približiti knjigu mlađoj generaciji i promovisati korištenje tehnologije u obrazovanju, – pojasnio je javnosti profesor Halilović.

Novo izdanje Pravopisa je i djelo tridesetak Halilovićevih saradnika, članova Pravopisne komisije, a mobilna aplikacija rezultat je rada mladih programerki i programera.

Za android uređaje, aplikaciju možete preuzeti ovdje, a za iOS ovdje.