Ko je mogao profitirati od još jednog poskupljenja goriva – o prihodima naftaša

Najveći uvoznici naftnih derivata na području FBiH tokom 2017. su bile standardne kompanije. Na prvom mjestu je Holdina d.o.o. Sarajevo sa uvezenih 536.562 tona derivata što čini 54,23 posto uvoza. Na sljedećem mjestu je Petrol BH, G-petrol odnosno Gazprom te Hifa-Oil Tešanj.

Bavljenje ovim biznisom zasigurno je unosno čemu svjedoče i podaci o prihodima kompanija iz ovog sektora. Ubjedljivo prvo mjesto drži hrvatska Ina zajedno sa Energopetrolom koji je u njenom vlasništvu. Ove dvije firme su u 2017. ostvarile prihod od 1,03 milijarde KM, objavio je portal Faktor.ba.

Sljedeći na listi je slovenski Petrol BH Oil Company sa prihodom od 439 miliona KM. Hifa Petrol je ostvarila prihod od 297 miliona KM, a Hifa Oil od 346 miliona KM. Detaljnije podatke o poslovanju distributera naftnih derivata u 2017. možete pogledati u narednoj tabeli.
Ukupno ostvareni prihodi naftaša u 2017. su iznosili 2,67 milijardi KM a dobit je iznosila 44,7 miliona KM. Nelogičnost u navedenoj tabeli je svakako i niska prijavljena dobit Holdine, Energopetrola i G-Petrola. Vrijedi isteći da se na dobit firme u BiH u 2017. plaćalo 10 posto poreza. Iako distributeri naftnih derivata nikada u javnosti nisu izašli sa podacima o tome kolika im je zarada po litri goriva, navedeni podaci ukazuju na to da je ovaj poslovni sektor solidnog finansijskog zdravlja. Postavlja se i pitanje opravdanosti nekontrolisanog rasta cijena goriva od skoro pola marke u proteklih par mjeseci. Zbog toga su distributeri naftnih derivata nakon pritiska javnosti odlučili da “povuku ručnu” te ipak smanje cijenu goriva. Barem do sljedećeg poskupljenja. (Faktor.ba)