FOTO: Affanove Kravice osvojile prvo mjesto za najbolje predstavljanje domovine

Trinaestogodisnji Affan Kaknjo iz Zenice, prije tačno godinu dana, istrčao je svoju prvu utrku u Zenici. Popeo se na mnoge vrhove bosansko-hercegovačkih planina, a zatim se počeo penjati i na stijene…

Affanu je jučer dodijeljena njegova prva fotografska nagrada. Sa fotografijom „Underestimated power“ osvojio je prvo mjesto na FOTO-konkursu “Moja BiH”, u kategoriji 2 (13-18 godina), koju je organizovala Ambasada Republike Italije u BiH.

Kako je nastala njegova fotografija ispričao je mladi Affan za program Radio Zenice. U studiju ga je, zajedno sa mentoricom Dijanom Muminović, ugostio voditelj Almir Hadžajlić Labud.

Bio sam na Vodopadima Kravice, kada sam ugledao čovjeka u čamcu. I ako pažljivo posmatramo fotografiju, uočavamo čovjeka na slici koji posvećuje pažnju sadržaju na mobitelu. Korištenjem pametnih telefona, zanemarujemo ono što se nalazi oko nas, ali moram dodati da nisam odmah primjetio mobitel u ruci,” ispričao je Affan.

Affan je dotrčao do mene i ushićeno rekao: “Mogu li dobiti tvoj aparat…?” Nestao je i nakon par sati se vratio. Ispraznio mi je bateriju. Instinktivno je reagovao, jer je u trenutku prepoznao fotografiju. Pošto se ja bavim dokumentarnom fotografijom 15 godina, te iza sebe imam mnogo iskustva, gledajući njegove fotografije sa Kravica, prepoznala sam taj trenutak u kojem je Affan prikazao povezanost između čovjeka i prirode, trenutak istine i djelić nečijeg života, a ujedno i njegovog sopstvenog. Pokazao je da posjeduje u sebi veliki telenat,” kaže Dijana Muminović.

Istakla je da je jako sretna zbog Affanove nagrade, jer joj je cilj da se on, kao i svi zainteresovani za fotografiju, kreativno izraze i pokažu nam svijet, kako ga oni vide.

“Na Konkursu “Moja BiH” uspio je izraziti svoju viziju, a također i našu domovinu. Upravo zbog toga sam i sama pokrenula Školu fotografije u Zenici, koja je sada dostupna svim zainteresovanim građanima i kroz koju sam i upoznala Affana kada je došao na svoj prvi čas s mobitelom u ruci. On je jedno jako kreativno biće, sposobno i veoma inteligentno. Imam osjećaj da se moze snaći u svakoj oblasti,“ kazala je Dijana.

Affan je član brojnih udruženja i kroz različite aktivnosti se redovno izražava i raste, te promoviše zdrav zivot i svoju domovinu. Neka od tih drušava su VEDRO, Scorpio, Creativeshooting Team, a Affan također ide i u muzicku skolu, gdje svira klarinet. Affanovi početnički fotografski koraci sa planinarskim društvom i mentoricom Dijanom Muminović, danas su nagrađeni.

“Čekala sam trenutak kada će ova fotografija osvojiti neku nagradu,” izjavila je Dijana Muminović, osnivačica Škole fotografije Zenica.