MojPorez.ba: Saznajte koliko dana radite za poreze, a koliko za sebe

Dan slobode od poreza je značajan datum za poreske obveznike i donosioce odluka jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze.

Danas je bh. društvo teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građanima želimo sretan Dan slobode od poreza!

Tim povodom Centar za politike i upravljanje predstavio je ažurirana web stranica www.mojporez.ba na kojoj možete izračunati vaš lični Dan slobode od poreza – dan kada prestajete raditi za otplatu poreza, a počinjete raditi za sebe.

Zbog kompleksnog poreskog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza građanima su slabo razumljivi. Poreski kalkulator je platforma koja vam na jednostavan i zanimljiv način omogućava da izračunate ukupne poreze koje plaćate na mjesečnom/godišnjem nivou po osnovu rada i potrošnje, a zatim i na šta se troši vaš novac – saopćeno je iz CPU.

Tako će svaki građanin i građanka, nakon što unese osnovne podatke o svojim primanjima i troškovima, kao informaciju dobiti tri stvari.

Prvo, saznaće koliko poreza plaća na godišnjem i mjesečnom nivou i po kojim osnovama to plaća. Zatim, dobit će lični „račun za javne usluge“ koji će prikazati kako i na šta se njen/gov porez troši, a na njemu će vidjeti sopstvena izdvajanja za penzije, zdravstvo, otplatu vanjskog duga, puteve i autoputeve, javne usluge itd.

Na kraju će svakom korisniku izračunati lični Dan slobode od poreza.

Platforma je prvi put predstavljena prošle godine, a sada je dodatno unaprijeđena i ažurirana. Ažurirane su poreske stope tj. promjene u stopama poreza (povećanje akciza na duhanske proizvode i povećanje putarina za autoputeve prema novom Zakonu o akcizama BiH).  Ažurirani su i podaci o tome kako se troše porezi u skladu sa prošlogodišnjim budžetima svih nivoa vlasti – navodi se dalje.

Platforma www.mojporez.ba je kreirana od strane Centra za politike i upravljanje i U.G. Zašto ne u saradnji sa Centre for International Private Enterprise i Lithuanian Free Market Institute. (Patria)