FHMZ: Izgledi vremena do 26. juna

U narednih deset dana na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se nestabilno vrijeme sa velikom vjerovatnoćom za padavine u poslijepodnevnim satima. Lokalno su mogući i intenzivniji pljuskovi sa grmljavinom. Tek od 22. juna prognozira se postepena stabilizacija vremenskih prilika, navodi u danas objavljenoj, srednjoročnoj prognozi vremena Federalni hidrometeorološki zavod.

Najniža jutarnja temperatura u Bosni, počev od danas, pa do 15. juna, kretaće se između 13 i 18, na jugu zemlje do 21°C, a najviša dnevna u cijeloj zemlji od 28 do 33°C.

Od 15. do 26. juna prognozira se osjetan pad temperature, uslijed svakodnevnog sjevernog strujanja. Minimalne očekivane temperature zraka u Bosni od 9 do 13, na jugu zemlje od 11 do 16, a najviša dnevna u Bosni od 18 do 23 i u Hercegovini od 25 do 29°C.

Petodnevna prognoza vremena

U utorak će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom u centralnim, sjevernim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smijera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna većinom između 28 i 33°C.

U srijedu se očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje su izgledni pljuskovi i grmljavina. Lokalno su mogući i obilni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadni, a na sjeveru zemlje zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu do 21, a najviša dnevna između 25 i 30°C.

U četvrtak će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjerena naoblaka. Očekuje se i slaba kiša ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smijera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 15, na jugu zemlje do 17°C, a  najviša dnevna većinom između 20 i 24, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

U petak će preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13, na jugu do 16, a najviša dnevna između 18 i 23, na jugu zemlje od 25 do 29°C.