Večeras se obilježava mubarek noć Lejletu-l-kadr

Povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr, Medžlis Islamske zajednica Zenica, centralnu svečanost organizuje večeras u džamiji u Trgovišću.

Lejletu-l-kadr, 27. noć mjeseca Ramazana, za muslimane je najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od 1000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć odluke, odredbe, sudbine. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe, udaje, nafake, plodova, zdravlja, bolesti… Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., da realiziraju odredbe i sudbine za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organizuju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.