FOTO / Protesti zbog cijena goriva: Zeničani blokirali saobraćaj

Zenica se danas, tačno u 17 sati, pridružila najavljenim blokadama saobraćajnica, kojima su vozači širom BiH, nakon što su to učinili u Srbiji i Crnoj Gori, protestovali zbog poskupljenja goriva.

U Zenici su vozači zapriječili saobraćaj na nekoliko lokacija u gradu, između ostalog na Glavnoj gradskoj magistrali, prema Travničkoj ulici, na Bulevaru kod mosta prema Kamberovića polju, na kružnim raskrsnicama kod Hotela Metalug, iznad sjedišta MUP-a i u Crkvicama. Saobraćaj je bio blokiran i na Magistralnom putu M17.

Protestima su se pridružili i vozači u Kaknju, Jelahu, Zavidovićima, Maglaju… saznajemo od dežurnog u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Policija nije imala potrebu intervenisati, nije bilo nikakvih problema. Blokade saobraćaja u Zenici nisu bile većeg obima, a policija je na mjestima gdje su se događale, bila prisutna preventivno, – izjavio je za ZenicaInfo.

Nezadovoljstvo građana BiH proizveo je rast cijena goriva, tri puta u proteklih nekoliko mjeseci. Stupanje na snagu Zakona o akcizama dodatno je doprinijelo nestabilnosti na tržištu nafte i naftnih derivata u BiH.

Na društvenoj mreži Facebook, putem poruka, građani su pozivani da 10. juna, tačno u 17 sati, na sat vremena blokiraju saobraćaj u cijeloj BiH, kako bi dozvali korekciju cijena goriva.

Protestno zaustavljanje saobraćaja najavljeno je i u Hrvatskoj, za 15. juni.