FUZIP: Za dva mjeseca 1.122 prekršajnih naloga u iznosu većem od milion i po KM

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su također naplatili 249.956 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 236 upravnih mjera, od kojih se 108 odnosi na mjere privremene zabrane rada.

Od 517 kontroliranih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a za 33 subjekta nadzora nisu izdavani fiskalni računi za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove u maju 2018. godine zatečena su 332 radnika na crno, dok je ukupan broj osoba zatečenih na radu nacrno u Federaciji BiH od početka 2018. godine 1.088.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva te termo i elektroenergetike.

Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove te je najavljeno da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Iz Uprave su pozvali privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcioniranja. (Fena)