FOTO / Potpisani ugovori: Novi ekološki projekti u ArcelorMittalu

Danas je ozvaničen početak ugradnje drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, koji će nadogradnjom sistema za stalno praćenje emisija u zrak doprinjeti smanjenju aerozagađena u Zenici.

Uz ovaj, sa realizacijom počinje i projekat udvostručavanja proizodnje u Valjaonicama, a tri ugovora potpisana danas u direkciji ArcelorMittala vrijedna su više od 8 miliona maraka.

Kompanija ArcelorMittal odlučila se za nastavak saradnje sa kompanijom iz Danske, koja je februara 2017. u rad pustila prvi hibridni filter na Aglomeraciji. Od tada je diljem svijeta ugrađeno još 10, a danas je potpisan ugovor vrijedan pet miliona za ugradnju još jednog na šinter-mašini 6 ovog pogona.

Dimnjak na kojem je prošle godine postavljen hibridni filter je čist dimnjak. Vjerujte, vidio sam mnoge druge dimnjake i na ovaj sam zaista ponosan. Ugradnjom još jednog hibridnog filtera s određenim manjim intervencijama, nadam se da ćemo slijedeće godine imati dva dimnjaka bez vidljive prašine“, rekao je Henrik Vittrup Pedersen, generalni direktor FLSmidth iz Danske.

Ugovore su potpisali generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, Biju Nair i predstavnici uprave danske kompanije za projekat ugradnje hibridnog filtera, zatim kompanije SCNELL iz Italije za projekat ugradnje druge proizvodne linije u tvornici građeviske armature u Valjaonicama i kompanije SICK iz Austrije za projekat ugradnje novog i nadogradnje postojećih sistema za stalno praćenje emisija u zrak.

Korist za kompaniju AMZ će biti povećana prozivodnja, a za lokalnu zajednicu čist zrak“, kazao je novinarima predstavnik uprave SICK-a Stanislav Metelko, napominjući da je riječ o naprednoj tehnologiji za monitoring zraka.

Prvi hibridni filter dao je očekivane rezultate. Kako tvrde u direkciji kompanije, emisija prašine se, mjerenjima na izvoru, sa 200 miligrama po metru kubnom smanjila na 10 mg/m3, a prema standardima EU emisija ne smije biti preko 20 mg/m3.

Zanimao nas je i stav sugrađana o nastavku ispunjavanja obaveza iz okolinskih dozvola kompanije AMZ.

U Eko forumu, udruženju sa najagilnijim aktivistima u borbi protiv aerozagadjenja u Zenici, pozdravljaju ove aktivnosti u Arcelor Mittalu, ali smatraju da su ovi projekti trebali biti davno realizirani.

Osim toga, nova tehnologija se ugrađuje u Aglomeraciju, ali problem ostaju Koksara, toplinska energetika i BOF Čeličana, tako da današnje potpisivanje ugovora podsjeća na izgradnju hidrocentrale u Vranduku, gdje se svake izborne godine ozvaniči gradnja“, kazao je za ZenicaInfo Zlatan Alibegović, predsjednik Eko foruma Zenica.

Mišljenja sugrađana su podijeljenja: jedni kažu „da od toga nema ništa“, drugi pozdravljaju ugradnju drugog filtera.

Nakon što su potpisani ugovori porisutnima se danas obratio i Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittal, izrazivši zadovoljstvo što je kompanija AMZ društveno odogovorna i nadu da će pogoni ovog konglomerata još dugo biti u funkciji. (Alma Huskić)