Meteorolozi najavljuju vreline i grad: Objavljena i prognoza za dane vikenda

I danas je na snazi meteoalarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je narandžasti meteoalarm za područja Tuzle, Višegrada i Foče. Za područje Mostara i Bihaća objavljeno je i upozorenje zbog vrelina. U rejonu Sarajeva, u koji se ubraja i Zenica, moguće su grmljavine.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno sunčano, s maglom i niskom naoblakom po kotlinama u Bosni. Temperature zraka izmjerene u 8 sati kretale su se od 11 stepeni na Bjelašnici do 22 u Stocu.

U drugoj polovini dana se prognozira razvoj konvektivne oblačnosti koji će u poslijepodnevnim i večernjim satima u većem dijelu zemlje usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab, u Bosni sjeveroistočnog i istočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 32°C.

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Tokom prijepodneva će biti ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada će pogoršanje vremena, mjestimično praćeno padavinama, negativno djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, iscrpljenosti. Opšta slika će biti lošija na sjeveru i u Krajini.

U petak sunčano, prema kraju dana i u večernjim satima, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini, na zapadu, jugozapadu Bosne i u Krajini. Lokalno postoje uslovi i za pojavu grada. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu i sjeveru do 23, a najviša dnevna od 28 do 34 stepeni.

Za subotu se predviđa nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pljuskovi će mjestično biti i obilniji, a postoje uslovi i za pojavu grada. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 25 do 30 stepeni.

U nedjelju malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, na jugu, u centalnim i istočnim područjima sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stepena, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.