Život svakog čovjeka je bajka – zenički konkurs za autorsku bajku

Gradska biblioteka Zenica objavljuje konkurs za kratku autorsku bajku, namijenjenu predškolskom uzrastu i izabrana djela će biti uvrštena u multimedijalni projekat koji će biti objavljen 20. novembra 2018. uz Svjetski dan djece.

U pozivu BH autorima stoji: bajka treba da bude vaše originalno, ranije neobjavljeno, literarno djelo na 1-4 kartice teksta koji treba sadržavati najbitnije elemente bajke (polaritet dobra i zla, nesputanu moć mašte i želje nad stvarnošću…), te imati snažnu edukativnu poruku, a bajka treba biti stilski i tematski prilagođena najmlađima – djeci od 3 do 7 godina starosti.

Pustite mašti na volju, razigrajte se, vratite se u djetinjstvo i napišite lepršavu bajku, prijemčivu za duše naših najmlađih.

Najbolja djela bit će uvrštena u multimedijalni projekat, koji će Gradska biblioteka Zenica u vidu knjige, više slikovnica, te audio, video i elektronskih izdanja objaviti 20. novembra 2018. uz Svjetski dan djece.

Poziv vrijedi za sve državljane BiH i bajka treba biti napisana na jednom od službenih BH jezika, a svaki autor može prijaviti maksimalno 2 djela.

Radove će ocjenjivati stručni žiri, u sastavu Željko Grahovac, dipl. prof. filozofije i sociologije, član Društva pisaca BiH, Nermin Ormanović, mr. književnosti i bibliotekarstva, te Haris Abdagić, diplomirani komparativist i bibliotekar.

U vremenu opšte trke za novcem i prezasićenosti tržišta svime i svačim, izgubila se važnost pričanja bajke. Našoj djeci kupujemo šture i hladne, loše napisane, a vrlo skupe slikovnice, koje šljašte na policama tržnih centara, a suštinski ne nude djeci toplinu i pouku”, stoji u pozivu Gradske biblioteke Zenica.

Samo se srcem jasno vidi, poznata je misao jednog od najslavnijih pisaca bajki, Hansa Christiana Andersena, a u ovo vrijeme, baš ovo i ovakvo, djeci trebaju uzori u čistim srcima i nadamo se, zato, da će organizator ovog konkursa biti doslovno zatrpan novim bajkama.

Zainteresirani autori radove trebaju slati isključivo u elektronskoj formi, na e-mail biblioze@biblioze.ba i krajnji rok je 30. septembar 2018.

Izvor: Glas.ba