Foto: Održan deveti Međunarodni atletski miting “Zenica 2018”

Deveto izdanje Međunarodnog atletskom mitinga održano je u Zenici, na Atletskom stadionu Kamberovića polje. Publika je u velikom broju došla da vidi domaće predstavnike, ali i ostale takmičare, s obzirom da je ovo bio do sada najjači miting.

Ubjedljivo najzanimljivija disciplina na mitingu bila je bacanje kugle. Pored domaćih predstavnika Mesuda Pezera i Hamze Alića nastupili su sjajni Hrvat Filip Mihaljević, te Asmir Kolašinac iz Srbije. Iza Mihaljevića, koji je pobjedio, plasirali su Pezer sa hicem od 20,78, te Hamza Alića sa 20,45 metara. Amel Tuka je slavio na 800 metara sa 1:47,51, ispred klupskog kolege i iz reprezentacije Abedina Mujezinovića koji je istrčao 1:47,80. U skoku uvis pobijedio je Zeničanin Maid Redžić sa preskočenih 205 cm. U bacanju koplja najduži hitac imao je Srbijanac Vedran Samac sa 79,66 metara ispred Zeničanina Dejana Mileusnića sa 73,70 m.

Simboličnim presijecanjem vrpce, predsjednik Organizacionog odbora Mitinga i potpredsjednik Atletskog saveza BiH, Suad Kaknjo i premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević ozvaničili su završetak rekonstrukcije atletske staze u Zenici, u šta je uloženo 100.000 KM.

Ovogodišnje izdanje Mitinga imalo je poseban značaj. Održano je u godini kada se obilježava 80 godina zeničke atletike i okupilo je najveći broj učesnika dosad. (M.P.)