Počele pripreme za treći “ASuBiH Socijalni dan”

Asocijacija srednjoškolaca BiH najavljuje pripremni trening za koordinatore manifestacije „Socijalni dan“, koja svake godine širom države omogući stotinama srednjoškolaca sticanje prvih radnih iskustava i susrete sa poslodavcima, ali i novac za vlastite projektne aktivnosti.

Trening će biti održan u subotu, 9. juna u društvenom domu na Bristu, Fakultetska 36 u Zenici s početkom u 15 sati.

Pripremnom treningu će prisustvovati 28 srednjoškolaca iz preko 20 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Asocijacije srednjoškolaca BiH.

Istorijat

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je 21. oktobra 2016. godine realizovala svoj prvi „Socijalni dan“, te smo na taj način srednjoškolcima pružili priliku da dobiju prvo radno iskustvo. Za volontiranje svakog srednjoškolca predviđena je uplata dnevnica od strane poslodavaca u Fond Socijalnog dana ASuBiH-a iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolaca u lokalnim zajednicama.

Prethodne godine, 2017., u projektu je učestvovalo 1078 srednjoškolaca, iz čak 35 lokalnih zajednica.

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo svim firmama koje su pružile podršku u realizaciji ovog projekta, sa nadom da ćemo opet sarađivati samo u mnogo većem broju.

Sredstva koja se prikupe u Fond Socijalnog dana bit će iskorištena za realizaciju projekata srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama. Srednjoškolci će imati priliku da identifikuju problem koji postoji u njihovoj lokalnoj zajednici te će realizacijom projekata uticati na rješenje problema.

Glavni cilj pripremnog treninga je pripremiti i edukovati srednjoškolce, osnažiti njihove vještine kroz koje će oni doprinijeti kvalitetnijem praktičnom iskustvu srednjoškolaca/ki u BiH u okviru njihovih interesovanja kroz direktan pristup tržištu rada, te njihovom povezivanju sa potencijalnim poslodavcima.

Realizaciju događaja finansijski je omogućilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.