Peripetije oko antikoagulanasa u apotekama Zeničko-dobojskog kantona

Srčani bolesnici koji za redovnu terapiju imaju antikoagulanse – lijekove koji spriječavaju zgrušavanje u krvnim žilama, u velikim su problemima posljednjih sedmica. Kako tvrde i bolesnici i članovi njihovih porodica, ovih lijekova nema u apotekama širom Federacije BiH.

Naime, oni koji koriste i po komercijalnoj cijeni kupuju propisani lijek Martefarin, od početka ove godine morali su, zbog nestašice tog lijeka, prijeći na zamjenski Farin.

Međutim, u mjesecu maju nestalo je u apotekama u Zeničkodobojskom kantonu i Farina.

U JU Apoteke „Zdravlje“ Zenica su nam rekli da ne znaju razlog zašto od dobavljača nema ovih lijekova, te da je vjerovatno riječ o tome da se “veledrogerije nisu na vrijeme informirale kod proizvođača o povlačenju lijeka s tržišta”.

S druge strane, u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK raspolažu drugačijim informacijama.

Evo danas sam zvala ispostavu “Galenike” u Banjoj Luci i dobila potvrdu da su zalihe lijeka Farin u veledrogeriji ICN u Bijeljini bile sasvim dovoljne u mjesecu maju. Inače su još rekli da je moguće da je do zastoja u snabdjevanju došlo zbog procedura kod kontrole kvaliteta uvezene serije lijeka“, kazala je za ZenicaInfo dr Indira Mundžić, pomoćnica direktorice za zdravstvenu zaštitu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Dok se ne riješi problem sa nabavkom ovog zamjenskog lijeka Farin, pacijenti se snalaze kako znaju i umiju. U ambulanti porodične medicine Centar jedan nam je sugrađanin rekao da je ovaj lijek na kraju nabavio na Kosovu, dok druga pacijentica tvrdi da je u prvoj polovini maja lijek Martefarin kupila u apoteci u Sarajevu po vrlo niskoj cijeni.

Napomenimo, riječ je o lijekovima slijedećih indikacija: liječenje i prevencija tromboze i plućne embolije, sekundarna prevencija infarkta miokarda i prevencija moždanog udara nakon infarkta, atrijske fibrilacije i bolesti srčanih zalistaka. Tako su brojni sugrađani i sugrađanke sa ovim zdravstvenim tegobama proteklih mjeseci morali otići kod porodičnog ljekara im promijeni terapiju u druge lijekove iz ove grupe, a kojih ima i na esencijalnoj listi lijekova, Syintrom ili Zilt.

Problem je što su različiti proizvođači, pa je i jačina lijekova različita. Zbog propisane dnevne doze potrebno je uzeti kutiju više, a i paziti kod uzimanja tableta, da se ne bi prekoračila ili umanjila doza“, kazala je dr Narcisa Nuhović Čauš iz porodične ambulante  Centar.

Neki zbog zdravstvenog stanja to nisu bili u mogućnosti, pa su se dovijali kako znaju i umiju da nabave Farin, a imali su i mogućnost da kupe najskuplji antikoagulans na tržištu, lijek Xarelto, čija je cijena 111 KM utvrđena u federalnom Ministarstvu zdravlja, a po apotekama se prodaje po cijeni uglavnom izmedju 130 i 150 konvertibilnih maraka.

Procedure ili neažurnost ponovo su su građane dovele u situaciju da se dodatno i, rekli bismo, nepotrebno nerviraju dok ostvaruju jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na liječenje.

S obzirom na to da je zimus bila nestašica i lijeka Syntrom, pitamo se kada će nove nevolje zadesiti srčane bolesnike – kada nestane u apotekama i Syntroma!? Ili se možda do tada stabilizuje nabavka Farina, pa ovi isti pacijenti budu bili vraćeni ponovo na lijek Farin, koji u komericjalnoj prodaji košta oko 10 maraka. (Alma Huskić)