Ponovo prevareni: Vlada Federacije borcima “ukrala” ratni staž

Borcima Armije RBiH koji su proveli četiri godine braneći ovu državu, usvajanjem novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, izbrisan je vojni staž, tačnije ne priznaje se ukoliko žele ostvariti prijevremenu penziju.

Borci, naime, mogu aktivirati vojni staž tek kada napune 62 godine života, a ukoliko odluče da to učine ranije, bit će kažnjeni sa četiri posto od visine penzije za svaku godinu. Tako će, primjera radi, za raniji odlazak u penziju od pet godina, imati i manja primanja za čak 20 posto!

Dva člana

Na ovu prevaru federalnog primijera Fadila Novalića ukazivali su iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH). Oni su amandmanski pokušali djelovati prije usvajanja Zakona te je Glavni odbor SSSBiH premijeru Novaliću podnio zahtjev i tražio povlačenje Zakona.

– Ratni staž postao je destimulacija radnicima, odnosno borcima, umjesto stimulacije – kazao je za “Avaz” Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH.

On je istaknuo da je u starom zakonu o PIO postojala definicija penzijskog staža koja je omogućavala radnicima/borcima da odu u penziju sa 40 godina staža bez obzira na godine života.

– Znači, ako je radnik imao 34 godine staža u firmi, sa tri godine učešća u odbrani BiH, vojni staž bio bi mu uduplan pa bi imao ukupno 40 godina penzijskog staža. Novim Zakonom ovo se promijenilo i, umjesto penzijskog staža, uveden je pojam “staž osiguranja”. Na praktičnom primjeru, to znači da radnik/borac mora navršiti 40 godina “staža osiguranja” bez obzira na godine života da bi mogao ostvariti pravo na penziju. Ključno je, međutim, da se pojmom “staž osiguranja” ne priznaje ostvareni ratni staž i njegovo uduplavanje – istaknuo je Bajramović.

Pojasnio je da je ovakva situacija nastala zbog činjenice da država nikad formalno nije uplatila doprinose za ljude koji su je branili, a prema novom Zakonu, Zavod PIO nema obavezu da računa u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi (vojni staž boraca, op. a).

Osjetio nepravdu

Jedan od prevarenih demobilisanih boraca je i Mujo Gavranović, inače dugogodišnji radnik živiničkog “Konjuha”.

– Prvi sam na svojoj koži osjetio nepravdu koju je ova vlast počinila prema borcima Armije RBiH. Predao sam u aprilu ove godine zahtjev za penzionisanje, imam četiri godine vojnog i 36 godina radnog staža, ali ne mogu u prijevremenu penziju – naglasio je Gavranović.

Dodao je da se u istoj situaciji nalazi i 57 njegovih kolega iz “Konjuha”, koji su na isti način ispunili uvjete za penzionisanje.

– Borci Armije RBiH koji su već otišli u penziju do stupanja na snagu novog Zakona, iskoristili su svoj vojni staž, a nama je sad to oduzeto – naglasio je Gavranović.

Novi zakon – manje penzije svima

Primjera radi, radnik koji je tri godine proveo u ratu i koji ima 34 godine efektivnog radnog staža, uz upisivanje duplog vojnog staža, ima ukupno 40 godina. No, prema novom Zakonu, ovaj radnik neće imati 40 nego 37 godina staža zbog toga što se svaka godina posebnog ili vojnog staža vrednuje sa 0,5 bodova (po starom zakonu 1 bod, op. a).

Pod pretpostavkom da je radnik iz ovog primjera tokom svog radnog vijeka imao plaću od 630 KM, što je prosjek za prerađivački sektor, on bi, prema novom Zakonu, ostvario penziju u visini od 337,86 KM. Čak i sa 40 godina “staža osiguranja”, ovaj radnik bi, prema novom Zakonu, ostvario pravo na penziju u visini od 415 KM. Inače, takvih je u FBiH skoro 180.000.