FOTO: Obilježena 76. godišnjica od donošenja Zeničke rezolucije

Zeničku rezoluciju, u maju 1942. godine, potpisalo je 27 zeničkih intelektualaca kako bi spriječili progon i likvidaciju Roma. Danas je, 76 godina poslije, u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica upriličen historijski čas sjećanja na dokument, koji je spasio bosansko-hercegovačke Rome od genocida tokom Drugog svjetskog rata.

Rezolucija je potpisana u Sultan Ahmedovoj medresi, te predstavlja izraz građanske hrabrosti, univerzalnih, antifašističkih i islamskih vrijednosti, koje su se stoljećima njegovale u Bosni i Hercegovini, istaknuto je danas.

Muslimani Zenice prihvatili su Rome kao muslimanski narod, pod krov spasa islamske zajednice, javno rizikujući i izlažući sami sebe opasnosti, – kazao je profesor Mustafa Spahić.

Pored Spahića, o ovoj temi govorili su i Mevludin ef. Dizdarević, te Asim Musić, vijećnik Gradskog vijeća Zenica. Moderator je bio glavni imam zeničkog medžlisa, Jakub ef. Salkica.

Reportažu o obilježavanju 76. godišnjice od donošenja Zeničke rezolucije pogledajte sutra u okviru Ramazanskog programa Televizije Zenica. (Delila Suljić)