Obilježena druga godišnjica smrti bivšeg gradonačelnika, Husejina Smajlovića

Delegacija Grada Zenice, na čelu sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević sa saradnicima, predstavnici brojnih boračkih udruženja, kolege i članovi porodice rahmetli Husejina Smajlovića, kao i njegovi brojni prijatelji, posjetili su danas, na drugu godišnjicu njegove smrti, mezar bivšeg zeničkog gradonačelnika.

Proučena je dova u mjesnoj džamiji u Obrenovcima, rodnom mjestu Husejina Smajlovića, koji je 12 posljednjih godina života proveo na čelu Gradske uprave u Zenici.

Husejin Smajlović rođen je u Zenici, Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu, a u Banjaluci Pravni fakultet. Radio je u zeničkom Rudniku, općinskoj upravi Zenice, u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica i bio sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Bio je društveno aktivan u Islamskoj zajednici BiH, u kojoj je obavljao dužnost predsjednika Medžlisa u Zenici i predsjednika Sabora.

Za načelnika Općine Zenica prvi put je izabran na prvim neposrednim lokalnim izborima, a treći mandat, 2012. godine, povjeren mu je zahvaljujući velikoj podršci Zeničana.

Preminuo je, nakon teške bolesti, u 65-toj godini, 22. maja 2016. godine.

foto: Ismir Pahuljko Sačak