VIDEO+FOTO: Godišnjica pogibije Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici

U organizaciji gradskog Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata Zenica, danas je priređena manifestacija sjećanja na Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici.

Na njen grob u naselju Radakovo brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast, među ostalim boračkih organizacija, Grada Zenice, Foruma građana, političkih subjekata, kao i grupa najmlađih učenika obližnje Osnovne škole „Skender Kulenović“.

Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić, rođena je 29. 7. 1990. godine, a stradala je od pucnjave iz vatrenog oružja 13. maja 1992. godine.

Matea Jurić poginula je u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica teritorijalne odbrane, dok se sa roditeljima vozila u putničkom automobilu. Tom prilikom ranjena je i njena majka Slavica.

Matea je imala nepune dvije godine života, bila je to prva žrtva minulog rata u Zenici.

Istraga u vezi sa stradanjem Matee Jurić je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH.

Ovom manifestacijom još jednom je oživljeno sjećanje na djecu čiji životi su brutalno prekinuti, na one kojih više nema, ukazali su iz Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata Zenica. (Šerif Babić)