FOTO: Knjiga “Tragom čaja od papaje” promovisana u Bihaću i Bosanskoj Krupi

U Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bihać promovisana je knjiga ”Tragom čaja od papaje”, čiji je autor, Konjičanin sa zeničkom adresom, književnik i novinar Said Šteta.

Pored direktorice Biblioteke, Mirele Midžić, kao moderatorice, o knjizi su govorili mr.sci. Nihad Čamdžić, izdavač i direktor Fondacije “Alast”, te doc.dr.sc. Šeherzada Džafić.

Nakon emotivnog izlaganja izdavača mr.sc. Nihada Čamdžića, koji se očito vezao za djela Saida Štete, kroz stručni pristup nenadmašnog poznavaoca književnosti, profesorica Šeherzada Džafić izložila je veoma studiozno svoje viđenje ovog djela, komparirajući ga sa djelima bosanskohercegovačkih autora, poput Zije Dizdarevića, Skendera Kulenovića, Hasana Kikića i drugih.

Posjetioci Biblioteke, učenici, studenti i profesori, uživali su u interpretaciji priče “Fatma”, koju je recitovala članica Književne sekcije Pedagoškog fakulteta Amila Žunić, izazivajući duboke emocije kod publike. Na gitari je svirala Amira Spahić, dok je slikanje u akvarelu priredila Ferida Kovačić, obje učenice Srednje umjetničke škole u Bihaću.

Autor je ovom prilikom istakao da kultura dolazi u svako mjesto, samo joj treba odškrinuti vrata i ponuditi adekvatnu stolicu, a Kantonalna i univerzitetska biblioteka ovoj knjizi je otvorila svoju dušu. Na kraju, autor je recitovao svoju pjesmu “Ja pjevam Uni” što je izazvalo i suze kod najmlađih posjetilaca promocije.

Narednu noć, u Bosanskoj Krupi, nastavljena je književna predstava, koju je otvorila Zumreta Porić, rukovodilac Gradske biblioteke, ističući da će čitaoci sa ovom knjigom biti na dobitku. Pjesmu “Što te nema” izvela je učenica devetog razreda osnovne škole, Ajna Džajić, dok je odlomak iz priče “Fatma” čitala književnica Elma Velić, profesorica engleskog jezika i književnosti i novinarka na radiju Unsko-sanskog kantona.

Svojom recitacijom Elma je dotakla srca prisutnih, a neki nisu krili ni suze. Promotori doc.dr.sc.Šeherzada Džafić i mr.sc. Azra Ičanović, govoreći o knjizi “Tragom čaja od papaje” odvele su prisutne u taj pomalo zaboravljeni svijet, ostavljen među koricama knjige.

Muzički dio promocije upotpunile su učenice devetog razreda osnovne škole, Elma Ramić na gitari i Nejla Omerović na flauti.

Autor, Said Šteta, kazao je ovom prilikom da dolazi u mali grad, kakav je i njegov Konjic, koji je međutim izuzetno bogat ljudima koji su stvarali i koji stvaraju. Praveći poveznicu ova dva grada, našao ju je u Lazaru Drljači, akademskom slikaru svjetskog glasa i posljednjem bogumilu, čiji stećak i grob stoje na Borcima, kod Konjica. O knjizi je rekao da je ona metafora traganja za lijepim, za životom, za čovjekom.

Knjiga „Tragom čaja od papaje“ poput smaragdne Une, potekla je emocijama kroz ova dva krajiška grada, ostavljajući uzdahe kao spomenike pisanoj riječi.

Redakcija knjige “Tragom čaja od papaje”