Predstava “Zrenjanin“ Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” oduševila zeničku publiku

Večeras je na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena predstava „Zrenjanin“ u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, prema tekstu Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića.

Prema riječima Borisa Liješevića: „Ova predstava pokušava da shvati šta nam se to dogodilo i kako da sadašnjost ne prihvatimo kao sudbinu. Ne uzimajući nijedan konkretan primjer, niti konkretan grad, predstava traži uzrok i matricu propadanja i u centar zbivanja dovodi do juče izgubljenog, a danas već pobunjenog čovjeka. Ako borba donosi još veće stradanje – treba li se i onda boriti? Možemo li se ne boriti kada je borba jedini dokaz da smo živi i ima zavodljivi ukus i miris revolucije? Kao i Ljubav bez granica, o kojoj takođe govori ova drama. Jer pobuna je uvek transgresija: politička, društvena, emotivna i seksualna. Neizbježna je kad dođe spoznaja i pređe se tačka nepovrata.”

U predstavi igraju: Dejan Karlečik, Milan Kolak, Jovan Torački, Edit Tot Miškeljin, Sanja Radišić, Stefan Juanin i Miljan Vuković.

Isti dan, u 19 sati je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena promocija rada i izdavačke djelatnosti Hrvatskog centra Internacionalnog teatarskog instituta Zagreb. Na predstavljanju su govorili: direktorica ITI-ja Željka Turčinović, direktor Festivala Hazim Begagić i selektor Nedžad Fejzić.

U subotu, 12. maja u okviru Kids programa 17. Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. u 11 sati na Velikoj sceni BNP-a će biti izvedena predstava „Bajka u bajci“, nastala prema tekstu Fuada Tabaka i u režiji Željka Miloševića.

Isti dan, u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u okviru Pratećeg programa Festivala će biti izvedena predstava „Bosanska kraljica“ u produkciji Teatra Kabare Tuzla, prema tekstu Marice Petrović, u režiji Vlade Keroševića.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

foto: Draženko Jurišić