ZEDA učesnik 4. Energetskog foruma u Neumu

U periodu od 25. do 27. aprila 2018. godine, u Neumu je održan 4. Energetski samit koji je okupio četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora kao i donosilaca odluka koji su zajedno razgovarali o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u našoj zemlji.

Ovaj Samit su organizovali USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Samitu su prisustvovali najviši zvaničnici iz naše zemlje, predstavnici političkih partija te ambasadori.
Investitori, eksperti i donosioci odluka su razgovarali o aktuelnim temama u ovom sektoru koji, može biti značajan pokretač privrednog razvoja u BiH uz prave političke odluke koje se još čekaju.

Održivi razvoj energetskog sektora u BiH, gas i ugalj kao energenti, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora i njihova uloga u energijskoj efikasnosti bile su ključne teme panela 4. energetskog samita u Neumu. Učesnici su razgovarali o najaktuelnijim problemima i preprekama razvoju energetskog sektora te su diskutovali i o mogućim rješenjima. Ono što prethodnih godina nije bila praksa jeste to što se ove godine učesnicima omogućilo glasanje putem aplikacije, a prezentacija ključnih poruka održana je danas, završni dan Samita, pred donosiocima odluka od kojih se očekuje da u narednom periodu odigraju ključnu ulogu i načine značajne korake za dalji razvoj energetskog sektora u BiH.
To znači da će zaključci i preporuke Energetskog samita biti dobra osnova za kreiranje energetske politike u narednom periodu.

Predstavnici Agencije ZEDA su uzeli aktivno učešće na ovom događaju na kojem su između ostalog prestavili i projekat GreenCap kroz direktnu komunikaciju sa učesnicima o temama vezanim za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, razmjenu ideja i dosadašnjih iskustava i td.

Kada je riječ o energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, treba napomenuti da je ZEDA partner u projektu GreenCap čiji će glavni rezultat biti stvaranje MED zajednice i sinergije među projektima, analiza i upravljanje rezultatima modularnih projekta te širenje i kapitalizacija ishoda modularnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a koji za svoj cilj ima stvaranje mreže posvećene obnovljivim izvorima energije na otocima i ruralnim područjima.    (zeda.ba)