Skupština ZDK o Inicijativi Udruženja taksista

Danas je održana sjednica Skupštine ZDK. Dnevnim redom dominirale su dvije tačke, i to Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina – skraćeni postupak, te Inicijativa Udruženja taksista sa područja Ze-do kantona i to: Udruženje taksista Breza, Visočko udruženje taksista iz Visokog, Udruženje taksista „Zeleni val“ iz Kaknja, Udruženje taksista Tešanj i Udruženje taksista „Zenica-taksi“ iz Zenice, za izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksiprijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona.

I pored opširne diskusije koja je u nekoliko navrata bila daleko od teme dnevnog reda na kraju je skupština jednoglasno usvojila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina.  Riječ je o aktu koji će u narednom periodu pomoći mladima do 35 godina u rješavanju egzistencijalnih, prvenstveno stambenih pitanja, u smislu oslobađanja od plaćanja poreza prilikom kupovine prve nekretnine. Pored dobne granice budući korisnici ove olakšice moraju se prilagoditi i dodatnim kriterijima koji podrazumjevaju kupovinu stana ili kuće ne veće od 80 metara kvadratnih. Treba istaći da je Savez gradova i općina Federacije dao negativno mišljenje po pitanju ovog Zakona jer se radi o prihodima lokalnih zajednica koje će njegovom primjenom ostati uskraćene za ova sredstva, te će o njegovoj primjeni ipak zadnju riječ imati Grad Zenica i Općine na području ZDK.

Skupština je danas u potpunosti podržala Inicijativu pet Udruženja taksista sa područja kantona za izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksiprevoza, s tim što je inicijativa vraćena na doradu resornom ministarstvu . Taksisti su tražili veće ovlasti pri raspodjeli taksi stajališta, mogućnosti nasljeđivanja licence ali i pravo za nesmetano obavljanje djelatnosti u svim kantonima.

U nastavku sjednice tokom popodnevnih sati razmatrani su i izvještaji o radu za prošlu godinu kantonalnog suda, tužilaštva, pravobranilaštva te zavoda za pravnu pomoć.

 

(Sanel Hasanović)