BNP sa predstavom “Bajka u bajci” na Festivalu u Trebinju

Krajem aprila, Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom u koprodukciji sa sarajevskim East West Centrom „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, u režiji Harisa Pašovića, gostuje u općinama Kantona Sarajevo čime se nastavlja duga tradicija izvođenja ove predstave u svim većim i manjim sredinama u BiH.

Nakon što je premijerno izvedena prošle godine u Zenici i Sarajevu, u utorak, 24. aprila, predstava „Bajka u bajci“ učestvuje i na 10. festivalu za djecu u Trebinju, gdje će biti odigrana u dva termina, u 10.30 i 13 sati.

„Bajka u bajci“ je predstava nastala prema istoimenoj bajci zeničkog autora Fuada Tabaka i u režiji Željka Miloševića. Ova bajka je bila prvonagrađena na Konkursu Festivala dječije umjetnosti prije dvije godine. Riječ je o inspirativnoj priči za djecu i mlade obrađenoj u donekle magičnoj formi i u izvedbi ansambla BNP Zenica. Predstava je namijenjena prvenstveno za djecu, ali je edukativnog karaktera, te je pogodna i korisna i za sve ostale uzraste. „Bajka u bajci“ govori o opreci dobra i zla, prikazanih i kroz elemente lutkarstva, vodeći računa da u predstavi nema kazne za njene likove nego se pruža šansa svakome da bude dobar i da pobijedi zlo.

U predstavi koja je nastala kao koprodukcija BNP Zenica i Festivala dječije umjetnosti Sarajevo igraju glumice i glumac iz ansambla BNP-a: Lana Zablocki-Džehverović, Anđela Ilić i Zlatan Školjić, te polaznice i polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene: Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan. Scenografiju potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i izradu lutaka Ena i Mensur Begičević. Izbor muzike bio je povjeren Igoru Kasapoviću, a scenski pokret i koreografija Snežani Vidović.

U narednom periodu BNP Zenica privodi kraju pripreme za još nekoliko domaćih i međunarodnih gostovanja i festivalskih učešća, među kojima su već izvjesne izvedbe u Sarajevu, Bihaću, Ljubljani, Jajcu i Budvi.

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica