Uhapšena potpredsjednica PD Parlamenta FBiH?

Vesna Švancer (SBB), potpredsjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, uhapšena je u okviru akcije kodnog naziva “Globus”, javljaju sarajevski portali.

Akcija kodnog naziva “Globus” je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a u vezi je sa dokumentovanjem koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Kako javlja Federalna uprava policije, na području Tuzle slobode je lišena osoba inicijala S.K. iz Gračanice, a u V.Š. iz Zenice, pod sumnjom da su počinili produžena krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Lišeni slobode bit će kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopšteno je iz FUP-a.

U saopštenju se navodi i da su prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih lica izuzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenog krivičnog djela.

Vesnu Švancer, potpredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Općinski sud u Zenici prethodno je osudio na uslovnu kaznu u trajanju šest mjeseci, zbog krivičnog djela pravare.

 

“Švancer je u maju 2013. godine s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist lažno prikazala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura, te da će dobiveni novac predati osobi D. V. Međutim, navedeni iznos Švancer je prisvojila sebi oštetivši D. V. za navedeni iznos”, kazali su za N1 u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.