Protest boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH: Ostajemo ovdje, ako treba, do smrti

Više desetina demobiliziranih boraca okupilo se na protestu ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Istaknuli su veliki transparent na kojem piše „Registar“, što implicira na zahtjev ove boračke kategorije vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.

Jedan od zahtjeva koje ova kategorija također ističe je uvođenje mjesečnih novčanih naknada onim demobiliziranim braniteljima kojima dosadašnji zakoni nisu propisali nikakva prava te vrste, a bili su u odbrambenim jedinicima u vrijeme proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Oni, u osnovi, očekuju da Federalni parlament u kojem je najavljeno više sjednica za danas i naredna dva dana, stavi na dnevni red boračku problematiku.

“Niko ne može planirati ništa. Mi planiramo ostati ovdje. Ako bude trebalo do smrti. Oni naše vapaje ne žele da čuju. Mi zimus što smo bili na -20 temperaturi, samo nas vuku za nos, na čelu sa ministrom Bukvarevićem. Mi mislimo da će mnogo biti gore nego zimus. Mi smo danas došli da riješe naša pitanja, sada ili nikada. Ako ne žele, mi ćemo napraviti mnogo gore nego zimus. Sada neće blokirati puteve, nego ćemo nešto drugo da radimo”, kaže Ahmo Zulić, demobilisani borac iz Zvornika, prenosi N1.

U Parlamentu je trenutno u toku tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena problemima u sektoru obrazovanja u FBiH. Za danas je najavljena i druga, vanredna sjednica s obimnim dnevnim redom, ali nijedna najavljena tačka ne odnosi se na borce.

Međutim, predsjedavajući Edin Mušić, otvarajući prije podne tematsko zasjedanje o obrazovanju, najavio je da će tokom dana zasjedati Kolegij Doma te između ostalog razgovarati o ranijem zahtjevu opozicije za održavanje tematske sjednice o boračkoj problematici.

U zgradi Federalnog parlamenta i na platou ispred nje od jutros je bilo uočljivo pojačano prisustvo policije. (Fena)