Program Triple Win u ZDK: Zapošljavanje osoblja za medicinsku njegu u Njemačkoj

Program zapošljavanja medicinara u Saveznoj Republici Njemačkoj, takozvani Triple Win, trenutno je jedini aktuelni program, kojeg implementira Služba za zapošljavnje Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa agencijama za rad i zapošljavanje BiH i Njemačke.

Javni poziv za učešće je obnovljen početkom aprila i znači zapošljavanje medicinskih radnika na mjesto njegovatelja u Njemačkoj. Namijenjen je za medicinske sestre i tehničare sa završenom državnom medicinskom, a ne vanrednom školom, koji uz srednju stručnu spremu imaju i položen stručni sipit, te elementarno poznavanje njemačkog jezika.

Jedan od tri planirana intervjua u ovoj godini u Amabasadi Savezne Republike Njemačke zakazan je već za 5. maj, a propisana dokumenta podnose se do 25. aprila u kantonalnoj Službi za zapošljavanje u kojoj su kandidati evidentirani kao nezaposleni.

Osim ovoga, drugi ovogodišnji krug javnih poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje namijenjen za zapošljavanje i samozapošljavnje širokog spektra populacije očekuje se krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. (V.J.)