FOTO: Premijer Galijašević sa saradnicima u posjeti laboratorijama INZ-a

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević sa saradnicima posjetio je danas laboratorijske prostore Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ).

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, putem Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, snažno podržava ovakav pravac razvoja laboratorijskih kapaciteta Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, što će doprinjeti značajnoj podršci prerađivačkim kapacitetima na području kantona i omogućiti im da dobiju adekvatnu laboratorijsku podršku u svojim razvojnim planovima.

– U toku su aktivnosti oko osnivanja još jednog Zavoda u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, Zavoda za zaštitu bilja, čime će ovaj Institut značajno proširiti svoje kapacitete, – istakao je između ostalog premijer Miralem Galijašević, nakon što je sa saradnicima posjetio INZ i obišao dio laboratorijskih prostorija, smještenih u krugu Instituta “Kemal Kapetanović”.

Ministar za poljoiprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi ZDK Himzo Smajić istakao je da je u prethodne dvije godine putem ovog ministarstva iz budžeta ZDK izdvojeno je 260.000 KM za kapitalna ulaganja, a u budžetu za 2018. godinu je planirano još 100.000 KM.

Pored toga ovo Ministarstvo će u 2018. godini, u okviru tekućeg transfera za Institut u iznosu od 200.000 KM za projekte iz oblasti poljoprivrede, izdvojiti i sredstva za podršku uvođenju i održavanju sistema akreditacije po standardu ISO 17025, – istakao je ministar Smajić.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić naglasio je da je INZ-ov laboratorij za mikrobiološke analize hrane prošao proteklih dana prvi kontrolni audit stručnog tima BATE (Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine), čime je potvrđen kvalitet rada ovog Instituta.

U toku su aktivnosti na akreditaciji laboratorija za dijagnostiku oboljenja životinja i laboratorija za hemijske analize hrane i vode, – istakao je direktor Huseinagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica