Ahmići šalju poruku da se ne ponovi 16. april 1993. godine

Učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu i u džamiji počelo je današnje obilježavanje 25. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu zaboraviti.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Habiba Ramić je kobnog dana izgubila muža Zenura, djevera, rođake… Tog 16. aprila nije bila u Ahmićima.

“Uradili su to što su i namjeravali. Jutros, kada sam ustala na rani sabah-namaz, došla su sva sjećanja. Sve je bilo isto. Valjda će se to nekad izbrisati”, ispričala je Habiba koja se nije vratila u Ahmiće s djecom. Živi u Zenici.

“Nemam snage da budem tu. Nisam se mogla vratiti, bile se prejake emocije. Nisam imala hrabrosti”, dodala je Habiba.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, podsjetio je da se danas obilježava 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Ahmića, Viteza…

“Prije 25 godina na ovim prostorima, u ovo vrijeme kada razgovaramo, samo se osjetio dim, krv, bol…”, istakao je Husić.

Ahmići, istakao je, danas šalju poruku da se ne ponovi i ne zaboravi ono što se dogodilo na današnji dan 1993. godine.

“Jasnu i glasnu poruku da nismo i nikad nećemo zaboraviti šehide Ahmića i BiH. Odgajat ćemo i naše generacije da nikad ne zaborave ko je i na koji način to uradio, i kako nam se to nikada više ne bi ponovilo”, naglasio je Husić.

Kako je kazao, danas će premijerno biti poslušana i kasida o Ahmićima.

“Na taj način želimo, kroz učenje ilahija i kasida, skrenuti pažnju da se ovi događaji ne zaborave”, dodao je Husić.

U Ahmićima se danas obilježava 25. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će klanjati podne-namaz u gornjoj džamiji u ovom selu. Nakon toga će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima 1993. bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su 2001. oslobođeni optužbe za zločine u Ahmićima. Kordić je izašao iz zatvora u Austriji nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Paška Ljubičića na deset godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Haški sud osudio Tihomira Blaškića na devet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2004.

Izvor: Fokus.ba