Donatorsko veče za podršku djeci s poteškoćama u razvoju

Cabaret club, braća Ivan i Andrija Petrović, u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Zenici, priredili su donatorsko veče, s ciljem podrške malim Zeničanima, učenicima Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

Ovaj humanitarni projekat, koji realizuju zenički humanitarci, u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Zenici, rezutiraće uspostavom kreativnih radionica, tokom kojih će djeci sa poteškoćama u razvoju, biti omogućeno da izraze svoje sposobnosti, razviju vještine i talente.

Tokom donatorske večeri, koja je u Cabaret Clubu okupila veliki broj Zeničana, prikupljeno je oko 300 KM, koji će biti upotrijebljeni za nabavku, kako organizotori kažu, svega što je potrebno za realizaciju trodnevne škole i druženja sa djecom s poteškoćama. Na projektu će biti angažovani zenički studenti, podijeljeni u nekoliko grupa, koje će raditi po nekoliko sati dnevno s djecom s poteškoćama u razvoju.

Radi se o simboličnoj aktivnosti, koja zapravo pokazuje spremnost Zeničana da pomognu projekte poput ovog. Saradnja braće Petrović i zeničkog Cabaret Cluba sa humanitarcima Zenice biće nastavljena. U ovoj donatorskoj večeri učestvovali su i Draženka Subašić, direktorica JU Dom-Porodica Zenica i don Anto Ledić, nekadašnji ravnatelj KŠC Sveti Pavao u Zenici.

Napravit ćemo program, učit ćemo s njima, držati radionice, te gledati da na svaki način radimo kako na fizičkom razvoju te djece, tako i na psihičkom. Jer najbolje se uči kroz smijeh i pozitivnu energiju. Imat ćemo dvije smjene, kojima ćemo prilagodili program učenja, – precizirala je Ayse Cankaya.

Program koji je tokom donatorske večeri izveden pripremili studenti Filozofskog fakulteta u sastavu:

Ece Babus (Odsjek za turski jezik i kniževnost)

Vildana Bašić (Odsjek za razrednu nastavu)

Amina Bajramović (Odsjek za kulturalne studije)

Amina Bajramović (Odsjek za razrednu nastavu)

Ajla Ajdinović (Odsjek za turski jezik i književnost)

Marijana Fedoš (Odsjek za njemački jezik i književnost)

Emin Alić (Odsjek za razrednu nastavu)

Emina Crnovršanin (Odsjek za kulturalne studije)

Arnel Arnaut (Odsjek za kulturalne studije)

Program je organizovan tako da je svako mogao u njemu uživati. Divno veče, divni ljudi, divni studenti i prijatelji dobrog srca. Oni koji su došli mogli su da čuju dobar glas, dobar tekst, da vide dobre plesne i glumačke tačke. Oni koji su večeras bili naši gosti vidjeli su da razlike ne trebaju da budu ružne, nego je prosto potrebno prihvatiti i nešto tuđe, da bi svijet bio kompletniji i ljepši. Rečenica vodilja večeras je bila: “Koliko zagrljaja i osmijeha toliko i sreće”, – poručio je jedan od oranizatora sinoćnjeg druženja u Cabaret Clubu, Ivan Petrović.