Studenti Mašinskog fakulteta u posjeti Agenciji ZEDA

Odlična saradnja Agencije ZEDA i Univerziteta u Zenici iz godine u godinu sve je čvršća i intenzivnija. Brojne su zajedničke aktivnosti UNZE i Agencije ZEDA kako kroz partnerski odnos u projektima tako i kroz brojne aktivnosti i edukacije i praksu studenata.

Danas, 12. aprila 2018. godine, studenti III i IV godine Mašinskog fakulteta UNZE na čelu s prof.dr. Fuadom Hadžikadunićem, Dekanom Fakulteta, posjetili su Laboratoriju LIND.

U okviru redovnom studija, studenti slušaju više predmeta čija je problematika vezana za razradu tehnologija, izbor potrebnih mašina i mjernu tehniku iz domena razvoja proizvoda. U sklopu laboratorijskih vježbi iz ovih predmeta, nastavnim planom i programom je predviđeno upoznavanje s pojedinim tehnologijama i proizvodnim pogonima preduzeća kao i laboratorijama iz okruženja.

Laboratorija LIND djeluje u okviru Agencije ZEDA i za sada je prva i jedina laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda ove vrste u BIH. Važno je istaći da akreditovana ispitivanja, provedena u Laboratoriji LIND, imaju validnost u svim zemljamama EU ali i šire, odnosno u svim zemljama koje pokriva Evropska akreditacija.

Ovom prilikom, studenti su posjetili i Impulsni kreativni centar (ICC) u kojem im je predstavljena namjena Centra i moderna opremna te trenutne i planirane aktivnosti ovog modernog coworking prostora naročito atraktivnog i privlačnog za mlade ljude spremne na istraživanje, inovativnost, kreativnost, učenje o IT svijetu kao i stručnjake koji su svoje znanje spremni prenijeti na druge

U isto vrijeme, druga grupa studenata, treće godine Politehničkog fakulteta UNZE je na praksi u Agenciji ZEDA i ovu sedmicu se u prostorijama Impulsnog kreativnog centra dodatno educiraju iz Solidworksa.

Također, tu je i treća grupa mladih koja u poslijepodnevnim satima pohađaju kurs iz Solidworksa, a koji Agencija ZEDA organizuje u okviru implementacije projekta FORESDA.

Nasmijana lica mladih svakodnevno krase naše prostorije i ponosni smo što smo postali centar okupljanja mladih ljudi (srednjoškolaca, studenata, (ne)zaposlenih) koji žele nadograditi svoje znanje, prekvalifikovati se ili pak početi nešto sasvim novo i drugačije od onoga za šta su se obrazovali ili pak usavršiti postojeće znanje. Brojne se edukacije već okončane, mnogo aktivnosti je u toku, a edukaciju za CNC operatera možemo najaviti već za polovinu maja tekuće godine. Pozivamo sve one koji do sada nisu bili u prilici pratiti naš rad ili biti dio nekog od događaja, aktivnosti ili edukacija koje organizujemo, da nas prate putem www.zeda.ba kao i www.icc.zeda.ba – poručili su iz Agencije ZEDA.