FOTO: Aprilski salon pred zatvaranje Zeničkog projeća

Umjetnička izložba Aprilskog salona pretposljednji je sadržaj 23. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, koja će biti zatvorena večerašnjim performansom zeničkog kantautora, Zlatana Alispahića Zlaje.

Aprilski salon je najdugovječnija likovna tradicija Grada Zenice, koja okuplja zeničke likovne umjetnike. Selektorka ovogodišnjeg „Aprilskog salona“ je Andrea Mekić, koja je za izložbu izabrala radove Irfana Handukića, Miroslava Šetke, Muhameda Bajramovića i Dragana Gačnika.

Umjetnička galerija Naš most u prostorijama Galerije, u sklopu Aprilskog salona otvorila je danas stalnu izložbu radova zeničkih slikara. U prostoru galerije aktivne su i kreativne radionice za djecu i odrasle, likovne kolonije i radionice slikanja tehnikom enkaustike za osobe umanjenih sposobnosti.

Izložba je otvorena slikama Alije Kulenovića, Mirsada Šišića, Melihe Bičo Družić, Senada Patkovića, Miroslava Ostojića, Nurudina Pojskića, Hilme Kahrića Hilsa, Tonija Grgića, Sarah Velić, Mehmeda Kulalića, Lejle Spahić i Zdene Šarić Pisker.

Rekonstruisani prostor galerije spreman je za rad u novoj sezoni, te je tako stvoren neformalni centar za zdravo starenje – kazala nam je predsjednica udruženja Naš most, pozivajući sve one koji se žele družiti i kreativno izraziti, da im se pridruže.