Kreho: Pljačka nad penzionerima teška pet milijardi KM

Premijer FBiH, Fadil Novalić, proteklih je dana je pokušao otkloniti nedoumice u vezi sa najavljenim povećanjem penzija. Rekao je kako je novi Zakon o PIO predvidio tri mogućnosti povećanja penzija te da se povećanje od pet i deset posto odnosi samo na onu penziju koja je zarađena, najavljujući povećanja svih penzija i njihovo usklađivanje sa novim Zakonom o PIO, odnosno sa indeksom potrošačkih cijena.

“U Federaciji BiH 180 hiljada osoba ima minimalnu penziju i povećanje je dobilo njih 108 hiljada. Za 70 hiljada ljudi nije bila povećana penzija jer su oni imali zarađenu penziju od 120 KM, 186 KM ili 48 KM i to je zakonski iznos, a ostalo je namirivala država tako što se taj iznos zarađene penzije uvećavao do osnovice 326 KM koliko je i minimalna penzija te zbog toga te osobe nisu dobile povećanje”, pojasnio je Novalić.

U međuvremenu, brojni penzioneri su ogorčeni, s obzirom da su svi očekivali da će s petim u mjesecu, u džepu imati 5 ili 10 posto više novca, ali to se nije desilo.

Saopštenjem se oglasio građanski aktivista, Hasan Kreho.

Od 1998. do 2018. penzioneri opljačkani za pet milijardi KM

“Kao prvo, želim da reagujem na to što se u medijima i kod zvaničnih institucija koristi lažna terminologija kada su u pitanju penzije u Federaciji BiH.

Penzija je samo onaj iznos koji je penzioneru prikazan na uručenom pismenom dokumentu tj. rješenju na kojem je prikazan nominalni iznos penzije.

Zamka je u isplatnom koeficijentu 1,816, koji je u funkciji kupovine socijalnog mira i 20 godina razvlačenja pameti penzionerima.

Sve ostalo su laži, na primjer najmanja, zajamčena penzija itd.

Gospodo, to su isplaćeni iznosi, a ne penzije, kako se navodi u medijima, ali i na zvaničnoj stranici Zavoda PIO/MIO.

Ogorčenje i nezadovoljstvo penzionera je rezultat upravo toga što se isplaćeni iznosi smatraju penzijama, što su mogli da shvate 5. aprila 2018. godine, prilikom isplate penzija i isplaćenih iznosa.

Šta sve radi penzionerima aktuelana Vlada Federacije BiH, kada je u pitanju obračun i isplata penzija, vidjelo se još jednom prilikom isplate penzija za mart 2018., sa povećanjem od 10 % za one penzionere koji su sa 31.07.1998. dobili rješenja, u kojima je prikazan izračunati nominalni iznos penzije.

Šta je problem sa penzionerima kojim je 1998. godine pljačkaškim činom smanjena penzija za 39,2%.

Ukupno opljačkani novac od penzionera za period 1998-2018., dakle, za 20 godina, sa zateznom kamatom, iznosi cca 5.000.000.000 KM (pet milijardi KM), što bi penzioneri mogli dobiti presudom, ako bi na Sudu u Strazburu poveli proces protiv Federacije BiH, tj. njenog eksponenta, Vlade Federacije BiH.

Obzirom da su penzioneri u poznim godinama, mogućnost ostvarivanja prava na obeštećenje, zbog opljačkanih pet milijardi KM, potrebno bi bilo zakonom prenijeti na članove njihovih porodica.

Na Općim izborima u oktobru 2018., pitanje pljačke penzionera moraju imati u vidu sve političke stranke, jer glasovi penzionera odlučuju o političkim strankama koje će pobijediti.

Ostaje nada da će ovaj put penzioneri glasati za sebe i radi sebe”, zaključio je građanski aktivista, Hasan Kreho.