Gradska uprava o ranije propuštenoj prilici za izmjenu trase Koridora 5c kroz Nemilu

foto: ZenicaInfo

Služba za urbanizam, imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice, reagujući na pitanje vijećnika GV Zenica Nermina Mehića, uputila je 20. marta 2018. godine dopis Javnom preduzeću “Autoceste FBiH” d.o.o. Mostar. Istim se traži odgovor na pitanje, kada će biti održana javna prezentacija trase auto ceste koja ide kroz Nemilu i Kovaniće, podsjećaju iz Gradske uprave.

“Obzirom na nezadovoljstvo dijela mještana Nemile, te pokušaja korištenja ovog problema u dnevno političke svrhe, a kako bi građani Zenice bili istinito informisani, dužni smo prenijeti odgovor koji je Gradskoj upravi dostavljen iz uprave JP “Autoceste FBiH”.

Odgovor Adnana Terzića, direktora JP “Autoceste FBiH” ujedno je i demant izjave Miralema Galijaševića, premijera Zeničko – dobojskog kantona i  predsjednika SDA ZDK, koji je po ko zna koji put pokušao obmanuti građane Zenice, izjavljujući u saopćenju SDA Zenica, “Trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva”, navodi se u današnjem saopštenju Gradske uprave Zenica.

U saopštenju se podsjeća da je glavni projekat autoceste na koridoru 5c dionica sjeverna granica općine Zenica – Zenica sjever rađen i usvojen u vrijeme dok je SDA vladala Zenicom, kao i da je predložena varijanta kroz amandmane na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na koridoru Vc” usvojena početkom februara 2017. godine od strane Predstavničkog Doma i Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BiH, gdje je SDA u većini.

“I na kraju, ono što je iz odgovora JP “Autoceste FBiH” d.o.o  Mostar najvažnije, jeste da je glavni projekat predmetne poddionice završen i da nije moguće izvršiti promjenu trase autoceste Vc na lokalitetu Nemile. Svako dalje polemisanje o trasi koridora Vc kroz Nemilu, smatramo nedobronamjernim po građane Zenice, koje kao i pojedince iz SDA Zenica podsjećamo, da su Predstavnički Dom i Dom Naroda Parlamentarne Skupštine BiH mjesta gdje se ove odluke donose i mijenjaju”, navodi se u današnjem saopštenju Gradske uprave.