FOTO: U Sinagogi otvorena izložba Škole fotografije Dijane Muminović “Mi gradimo Zenicu“

foto: Almen Kurtagić

Izložba fotografija „Mi gradimo Zenicu“ otvorena je večeras u zeničkoj Sinagogi. Autori eksponata su polaznici Škole fotografije Dijane Muminović.

Dijana Muminović, foto-reporterka i umjetnica fotografije, javnosti Zenice se više puta predstavila brojnim „radnim“ foto-galerijama, zapisima zanimljivih akcija, manifestacija i događaja, poput planinarskih pješačkih tura, obilježavanja za Zenicu značajnih datuma ili privrednih i omladinskih susreta. Prije nekoliko godina je osnovala Školu fotografije, s kojom je ostvarila nekoliko zapaženih projekata.

Selekcija fotografija za večeras otvorenu izložbu oslanja se prvenstveno na portrete Zeničana koji su, svako na svoj način, doprinijeli promociji i razvoju ovog grada.

Izložba je postavljena u okviru Kulturne manifestacije “Zeničko proljeće” i biće otvorena u narednih nekoliko dana.

Riječ dvije o voditeljici Škole fotografije u Zenici

Dijana Muminović je bosansko-američka dokumentarna fotografkinja, koja je u proteklih desetak godina ispričala priče o imigraciji, ljudskim pravima i građanima Bosne i Hercegovine. Dokumentovala je i imigrante iz Sirije, koji su prolazili kroz Hrvatsku, a svoje radove predstavila je na univerzitetima Allegheny College, Ohio University, University of South Florida, Western Kentucky University…

Dijana je radila kao asistentica na Ohio Univerzitetu, gdje je magistrirala i bila je aktivna u Athens Photographic Projektu, kao mentor studentima, koji su koristili fotografiju za unapredjenje mentalnog zdravlja. Radila je za Sanela Diana Jenkins Foundaciju i lokalne novine u Ohaju.

Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući drugo mjesto iz Fondacije Alexia: finalista za nagradu Photophilanthropy, te dvije nagrade Kentucky Fondacije za žene. Organizator je takmičenja Udruženja najboljih fotožurnalista (NPPA BOP), te radionice Truth With a Camera (Istina s kamerom) u rodnoj Zenici, gdje su studenti iz Amerike radili sa lokalnim studentima, kako bi poboljšali svoje znanje u fotografiji, te promovisali ljudska prava putem fotografije.

Iza nje je više izložbi, uključujući i samostalnu u Washingtonu u američkom Kongresu o Srebrenici i poslijeratnom periodu u BiH; izlagala je nekoliko puta na Western Kentucky Univerzitetu i u Muzeju grada Zenice.

Od 1997. živi i radi u SAD-u, ali se redovno vraća u BiH, gdje radi na brojnim projektima. (S. Stević)

foto: Mirnesa Imamović i Almen Kurtagić

foto: Mirnesa Imamović
foto: Mirnesa Imamović
foto: Mirnesa Imamović
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Almen Kurtagić
foto: Mirnesa Imamović