Rijeka Bosna zbog nedovršene brane HE Vranduk opasnost za kuće

Ove sedmice završavaju se sanacioni radovi na stabilizaciji terena desne obale rijeke Bosne u naselju Vranduk, s ciljem zaštite 4 kuće.

Postavljen je nasip kamenih blokova i pijeska i privremeno je zaustavljena erozija zemlje u blizini kuća.

No, za trajno rješenje trebat će dodatna sredstva i novi građevinski radovi.

Dosadašnja izgradnja brane buduće hidroelektrane Vranduk i prije godinu dana zaustavljanje radova na njenoj izgradnji, stvorili su probleme mještanima kojima je voda 7. marta odnijela dulum zemlje sa stablima voća i time ugrozila kuće.

Prebacivanjem toka rijeke Bosne i povećanjem vodostaja došlo je do erozije zemlje ispod kuća. Dosadašnji sanacioni radovi donekle su popravili stanje.

Dosadašnjim radovima možemo biti djelimično zadovoljni, ali očekujemo nastavak sanacije, u smislu ravnanja terena i navlačenja plodne zemlje. Imamo o tome obećanja iz Elektro-prvrede BiH, – kazao je mještanin Vranduka, Zikret Šarić.

Zenički ekolog Akif Smajlović i prije početka gradnje hidrocentrale Vranduk upozoravao je na moguće neželjene posljedice realizacije ovog projekta.

Prije godinu i po dana sam na osnovu vlastitih proračuna upozoravao na ovakav mogući scenario.

Nedavno sam vidio da je protok rijeke Bosne smanjen za dva puta, što znači da se kinetička snaga vode povećala četiri puta. Ta voda ima razornu moć i moje prognoze su se nažalost obistinile. Kao jedino rješenje ja vidim u demontaži ovog objekta i vraćanje nacionalnog spomenika u prvobitno stanje, – rekao je Smajlović.

Radovi na hidrocentrali obustavljeni su prije više od godinu dana nakon što je Strabag raskinuo ugovor s Elektroprivredom BiH. Naknadno je najavljeno, da bi umjesto Strabaga posao trebao preuzeti Euro-asfalt. Precizniji termini još nisu saopćeni.   (Šerif Babić)