Počeo kapitalni remont Visoke peći u kompaniji ArcelorMittal Zenica

Ograđena zona u kojoj se izvode radovi na Visokoj peći, foto: ArcelorMittal Zenica

Kompanija ArcelorMittal Zenica danas započinje kapitalni remont pogona Visoke peći koji će trajati do sredine juna ove godine. 

Riječ je o ukupnoj investiciji od 60 miliona, od čega se 50 miliona KM odnosi na remont visoke peći, a 10 miliona KM bit će utrošeno na remontne radove u pogonima Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice.

Ovaj projekt će omogućiti da visoka peć neometano radi još narednih 15-20 godina što će osigurati održivu proizvodnja čelika u ArcelorMittal Zenica za isti taj period, saopšteno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

Glavni izvođač ovog vrlo kompleksnog i zahtjevnog projekta je holandska kompanija Danieli Corus, jedna od najboljih svjetskih kompanija za ovu vrstu poslova. Na projektu će biti zaposleno oko 1.000 dodatnih radnika, od toga oko 650 radnika različitih firmi iz Bosne i Hercegovine a ostatak čine eksperti iz drugih zemalja.

U periodu trajanja remonta, kompanija ArcelorMittal Zenica će nastaviti proizvodnju gotovih proizvoda normalnom dinamikom zahvaljujući činjenici da na raspolaganju ima i Elektro-lučnu peć, koja je već aktivirana, i koja će raditi umjesto visoke peći, navodi kompanija ArcelorMittal Zenica.