Članovi Odbora za međureligijsku saradnju čestitali Pesah Jevrejima Zenice i BiH

Jevreji širom svijeta slave Pesah, blagdan u znak oslobođenja Jevreja iz Misirskog ropstva.

Pesah je jedan od tri hodočasna blagdana kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jeruzalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad. Kako je Pesah blagdan koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu. Ovaj blagdan se obilježava više od tri hiljade godina, i smatra se jednim od najstarijih blagdana, a traje osam dana.

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, svim sugrađanima Jevrejima žele sretan i blagoslovljen Pesah. Neka i ovaj Blagdan bude poticaj svima nama da iznova i hrabro gradimo društvo uvažavanja i razumijevanja.

Neka Pesah bude nauk kako se danas osloboditi ropstva zavisti, mržnje, ksenofobije, semitizma, islamofobije i mnogih drugih izvora tame koji opterećuju naš život na ovoj Zemlji.

Neka nas zajednička trpeza u našim porodicama učvrsti i ohrabri da nastavimo izgrađivati zdravu temeljnu ćeliju svakoga društva. Neka i danas, budemo skupa u molitvi za mir u Svetoj zemlji i cijelomu svijetu, poručuju članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.