Plava voda: Sve spremno za raspisivanje javnog tendera za izbor izvođača radova

Izgradnja regionalnog vodovoda “Plava voda” osigurat će napredak u snabdijevanju vodom oko 250.000 stanovnika na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

To je rečeno danas u Travniku tokom potpisivanja Sporazuma kojim je predviđeno formiranje Upravnog odbora tog projekta te usvajanje poslovnika o radu.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je novinarima kako je današnji sporazum novi korak u implementaciji i realizaciji projekta, koji je od izuzetne važnosti za općine Travnik, Novi Travnik, Busovaču te za grad Zenicu.

Na pitanje kada se može očekivati početak radova, Lendo je rekao da je to, u ovom trenutku, teško precizirati jer je potrebno ispuniti još uvjeta.

– Teško je to precizirati u ovom trenutku, s obzirom na sve aktivnosti koje treba usaglasiti, potpisati i finalizirati ugovore, raspisati javni poziv, pa tek onda slijedi procedura. Što se mene tiče, sretni bismo bili da koncem ljeta pokrenemo neke radove – kazao je Lendo.

Direktor Javnog poduzeća “Plava voda” Ernad Granić kazao je da je sve spremno za raspisivanje javnog tendera za odabir izvođača radova i nadzora projekta.

Kako je kazao načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, značaj ovog projekta za Travnik ogleda se i u činjenici da on predviđa rješavanje vodozaštitne zone na prostoru koji gravitira prema Plavoj vodi, dok će kreditnim sredstvima biti omogućeno i turističko uređenje toga područja.

– Dobijamo grant sredstva za saniranje i vodovodne mreže, rješavamo vodozaštitu izvorišta, turističko uređenje Plave vode, ali i kvalitet vode koju pijemo – kazao je Hadžiemrić, naglasivši kako je benefit također što Travnik ne sudjeluje u povratu kreditnih sredstava kao druge općine.

Da izgradnja regionalnog vodovoda ima veliki značaj i za Busovaču, potvrdio je načelnik te općine Asim Mekić, koji je istaknuo da Busovača trenutno raspolaže s ograničenim količinama vode.

– Sada smo imali padavine i voda je mutna. Zahvaljujući ovom projektu, pit ćemo čistu i kvalitetnu vodu i daj Bože da on što prije krene – kazao je Mekić.

Zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 11 miliona eura, namijenjen je za finansiranje polovine investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, dok je druga polovina sredstava planirana iz zajma Razvojne banke Vijeća Evrope.

Izvor: Faktor