Ekonomska škola u Zenici uvodi zvanje komercijalist

Analizom potreba tržišta rada i podataka sa Biroa za zapošljavanje, rukovodstvo Ekonomske škole u Zenici je ustanovilo da se ukazala stvarna potreba za uvođenjem zvanja komercijalist.

Obrazovanje učenika za navedeno zvanje će trajati četiri godine. Učenici će se edukovati i osposobljavati u svim granama ekonomije, prava, trgovine, hotelijerstva, turizma. 

Komercijalisti će moći raditi veliki broj različitih poslova, ako što su: službenici nabave/prodaje, nabavljači u maloprodaji/veleprodaji, voditelji odjela, poslovnica, skladišni službenici, voditelji skladišnog poslovanja, službenici u distribuciji, komercijalni kalkulanti, samostalni komercijalni referenti, referenti zaduženja i naplate, komercijalisti vanjske i unutrašnje trgovine, trgovački putnici, demonstratori, prezentatori, službenici za osiguranje robe, povjerenici osiguranja, trgovački posrednici, posrednici komisijske prodaje.

Nastavnim planom i programom realizacija praktične nastave predviđena je u osiguravajućim kućama, trgovačkim lancima, carinarnicama i poštanskim servisima.

Osim zvanja komercijalist, Ekonomska škola u Zenici ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju učenika za zvanja: ekonomski tehničar, bankarski tehničar, finansijski tehničar i hotelsko-turistički tehničar, podsjećaju iz Ekonomske škole u Zenici.