FOTO: Članovi Dubioze sa studentima Filozofskog fakulteta

Neformalno udruženje studenata Filozofskog fakulteta u Zenici „Frtalj kulture“, u prostorijama Fakulteta je organiziralo tribinu s ciljem razvijanja kritičkog mišljenja kod mladih, na kojoj su govorili članovi benda Dubioza kolektiv, Brano Jakubović i Vedran Mujagić.

Moderatori tribine, studenti Odsjeka za kulturalne studije, Samir Purić i Haris Badžić, razgovor su započeli govoreći o pasivnosti, te nedostatku međusobnog povezivanja mladih na području cijele Bosne i Hercegovine.

Gosti su istakli da iako postoje sistemske barijere, mladi moraju improvizovati, te iznalaziti načina da se međusobno druže i upoznavaju, jer je to jedini način razbijanja barijera.

Dubioza kolektiv je sastav koji kroz muzički aktivizam nastoji zbližiti mlade što je jedan osnovnih identifikatora rok muzike. Međutim, govornici su kazali kako mladi ni u kom slučaju ne bi smjeli čekati da ih neko vodi nego je ključ u samoorganizovanju.

Politički angažovani tekstovi su prepoznatljivi element Dubioze, te se kao tema nametnula i politička situacija u BiH te gdje su mladi u društvu koje kreira politika.

Govornici su izrazili svoje čuđenje zbog nezainteresovanosti mladih za društvena zbivanja, te prihvatanja zbilje onakvom kakvom je predstavlja politika. Govoreći o potrebi društvenog angažmana mladih, kao primjer društveno osviještene borbe naveli su protest žena iz mjesta Kruščica kod Viteza, koje su se usprotivile gradnji hidroelektrana na istoimenoj rijeci.

Pored navedenih tema, Brano i Vedran također su govorili o položaju kulture u bh. društvu, o inspiraciji za rad te razumijevanju publike kada je u pitanju njihova muzika, saopštilo je neformalno udruženje studenata Filozofskog fakulteta u Zenici „Frtalj kulture“.