CCI: Od donošenja Reformske agende stopa nezaposlenosti pala za četiri posto

Projekt menadžer u CCI-ju Ismar Hota je kazao da je od njenog donošenja do danas na svim nivoima vlasti usvojeno 61 posto mjera Reformske agende. Dodao je da je 23 posto ili 40 mjera u proceduri, dok je 28 mjera ili 16 posto mjera još nije usvojeno.

Na nivou BiH do sada je realizirano 64 posto planiranih mjera, u Federaciji BiH 46 posto, a u RS-u 70 posto.

Hota je iznio podatak da je javni dug umanjen i zasad iznosi 39 posto BDP-a. Dodao je da je javni dug umanjen za jedan posto u zadnjih šest mjeseci.

“Ukupna zaduženost po stanovniku iznosi 3.316 KM, pri čemu je zaduženost per capita u Republici Srpskoj viša za oko 50 posto u odnosu na drugi entitet”, navodi Hota.

Prema najnovijim globalnom rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (Indeks konkurentnosti) i Svjetske banke (Lakoća poslovanja), u zadnje dvije godine nema značajnih promjena u pogledu poslovnog ambijenta u BiH, pokazao je izvještaj CCI-ja.

Hota napominje da se po skalama Svjetskog ekonomskog foruma i Svjetske banke BiH nalazi na 103. odnosno 86. mjestu po globalnoj poziciji po pitanju poslovne klime i konkurentnosti.

U izvještaju CCI-ja je navedeno da siva ekonomija i dalje predstavlja ogroman problem u BiH i prema najnovijim relevantnim procjenama iznosi oko 25 posto BDP-a ili 7,5 milijardi KM.

“S druge strane, stopa nezaposlenosti je pala od donošenja Reformske agende za četiri posto, što u nominalnim vrijednostima iznosi 41.000 više zaposlenih. Jasno je da, od kad je donesena Reformska agenda imamo napredak na tržištu rada, odnosno nezaposlenost pada. Međutim, stopa od 38 posto nezaposlenosti još nije nešto čime bi se vlade trebale hvaliti”, smatra Hota.

Po njegovim riječima, kada se gleda ukupni porezni dug, “on iznosi nevjerovatnih 4,28 milijardi KM”. Hota navodi da ovo jasno ukazuje na “odsutnost vladavine prava u BiH”.

Vrijednost duga po osnovu indirektnih poreza (PDV, carine, akcize, putarine) iznosi 774 miliona KM. Vrijednost duga po osnovu direktnih poreza u Federaciji BiH (porez na plate, doprinosi, takse itd.) iznosi 2,3 milijarde, a u Republici Srpskoj 1,16 milijardi KM.

“Najveći dužnici po osnovu neizmirenih javnih prihoda su javna preduzeća ili kompanije s državnim vlasništvom ili suvlasništvom”, naglašava Hota.

Što se tiče procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, Hota je ocijenio da je on “radikalno spor i odgovor na upitnik je bio ubjedljivo najsporiji u regiji”.

“Kandidatski status je još misaona imenica i sigurno se neće desiti u neko dogledno vrijeme”, zaključio je Hota.

Koordinatorica za odnose s medijima u CCI-ju Ana Lučić je kazala da zbog svega navedenog, reformama se mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije, ciljano na životni standard građana, a ne na selektivno ispunjavanje uslova.

Po njenim riječima, reforme moraju bit usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, enormne javne potrošnje i zaduženosti, uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, te konačnu reformu javne uprave.