Istraživanja: Zračenje baznih stanica šteti zdravlju

Životinje izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobitele oboljele su od raka.

Istraživači italijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobitele oboljele od švanoma (vrste raka).

Studija je promatrala 2.448 laboratorijskih štakora od prenatalne dobi do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Environmental Research u martu ove godine, prenosi Hina.

“Naši nalazi kancerogenih tumora kod štakora koji su izloženi okolišnim nivoima radiofrekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobitela. Ove dvije studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovo klasificira svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radiofrekvencijskog zračenja na ljude”, izjavila je autorica studije i direktorica istraživanja Fiorella Belpoggi.

Sve izloženosti korištene u studiji Instituta Ramazzini bile su unutar dopuštenih granica. Drugim riječima, osoba može legalno biti izložena ovom nivou zračenja.

Razvoj bolesti

Ipak, bolesti su se razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim nivoima, objasnio je kreator američke studije o zračenju mobitela Ronald Melnick.

“Vlade trebaju ojačati propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih netoplotnih izloženosti zračenju”, kazao je.

Studija je važna jer utvrđuje koliko niski nivoi radiofrekvencijskog zračenja mogu uzrokovati štetne učinke na zdravlje, ističe se.

Dva italijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već su prepoznala radiofrekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, ističe se u saopćenju Instituta Ramazzini.

Institut ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smiju biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebao biti vraćanje komunikacija koje se odvijaju posredstvom žice kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama.

Žičana komunikacija ima veću kvalitetu, manje je osjetljiva na kibernetske napade i sigurnija je za ljudsko zdravlje, kaže se u izjavi Instituta.

Paralelno s obnavljanjem i izgradnjom žičane infrastrukture cilj bi trebao biti smanjenje gustoće i snage baznih stanica. Ljudi bi trebali imati priliku živjeti i raditi u zdravijim okruženjima, kaže se u izjavi Instituta.

Izvor: Agencije/Aljazeera Balkans