FOTO: Dan Zenice u slikama

Na Dan Zenice, 20. mart, Radio-televizija Zenica realizovala je specijalni, petosatni televizijski i radijski program, kojim se naša medijska kuća pridružila obilježavanju rođendana Grada Zenice. RTV Zenica bila je generalni medijski pokrovitelj svih događaja kojim je obilježen 582. rođendan našeg grada.

Program je prenošen uživo iz prostora Bosanskog narodnog pozorišta, uz paralelna reporterska javljanja sa nekoliko gradskih lokacija. Naš foto-reporter, Jasmin Hadžić Blicko, zabilježio je i atmosferu pred sam početak Svečane sjednice i Akademije Gradskog vijeća, tokom kojeg su dodijeljena javna priznanja Grada Zenice ovogodišnjim laureatima.

Priznanje „Nagrada Zenice“ pripalo je Odboru za međureligijsku saradnju Zenica, Klubu paraolimpijskih sportova Baton Zenica, prof. dr Almi Mekić-Abazović, prof. Milenku Karoviću i prim. dr Elviri Ljevaković.

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, dobitnik je javnog priznanja „Počasni građanin Zenice“. Kako je kazala Aida Mahmutović, predsjednica Ocjenjivačkog suda koji je predložio ovo priznanje, Wigemark je u posljednje dvije godine dao veliku podršku u unapređenju uslova života u Zenici.

Tokom Svečane sjednice Vijeća i Svečane akademije u Bosanskom narodnom pozorištu, Zeničanima je rođendan čestitao predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice, Goran Bulajić.

Javnosti se obratio i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je na Dan Grada proslavio i svoj rođendan. Ovom prilikom je istakao da se Zenica od nekadašnje sredine, prepoznatljive po proizvodnji čelika i uglja, razvija u moderan centar otvoren za potencijalne investitore.

Posebno gradsko priznanje uručeno je četvorici pripadnika PU Zenica, kao i načelniku PU Zenica, Admiru Gaziću.

U umjetničkom dijelu programa Svečane akademije izveden je odlomak iz predstave “Moja fabrika” i nastupili su članovi Omladinskog hora Zenica, pod dirigentskom palicom prof. Milenka Karovića. Cijelu atmosferu je upotpunio voditeljski par, poznati radijski voditelj, Almir Hadžajlić Labud i atraktivna Amina Hodžić, Zeničanka sa privremenom adresom u Sarajevu.

U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta svečano je otvorena 23. Međunarodna manifestacija Zeničko proljeće. Zeničko proljeće 2018. počelo je izložbom fotografija “Zeničke vedute” autora Mirze Subašića, Muhameda Tunovića, Dade Ruvića, Selvera Konjića i Jasmina Hadžića.

U večeranjim satima, održan je koncert BalkanErosa na otvorenom, na Trgu Alije Izetbegovića, a vrhunac obilježavanja Dana Zenice bio je ove godine vatromet u centru grada.

Foto: Jasmin Hadžić